Jemný salát Helenky Vaňkové (na počest
200. výročí bitvy u Slavkova)
sklenice sterilovaného sladkokyselého celeru (250-300 g)
sklenice (konzerva) sterilované kukuřice (250-300 g)
1/2 velmi najemno nakrájeného pórku
konzerva kompotového ananasu - najemno nakrájet
15-20 dkg najemno nakrájené dušené vepřové nebo kuřecí šunky
3 nadrobno nakrájená oloupaná jablka bez jadřinců
5 najemno nakrájených natvrdo uvařených vajec
ve vrstvě asi 0,3 cm rozetřít majonézu z 1/2 sklenice
1/2 velmi najemno nakrájeného pórku
20-25 dkg nastrouhaného sýra (nejlépe gouda, stačí i eidam)
Vše po výše popsaných vrstvách naskládat do mísy (nepromíchávat!) a
nechat 24 hodin uležet v ledničce. Je možno
pracovat i s polovičním množstvím surovin.
Nabírat přes vrstvy a teprve v servírovací
misce nebo na talířku už možno lehce před
konzumací promíchat..