Obrácené řízky
Recept je poměrně široce rozšířen, jenom opakuji:
- 4-6 vepřových řízků, nejlépe z plecka – mohou být i kuřecí
- 1-2 vejce
- strouhanka
- 1-2 středně velké cibule
- 10 dkg slaniny, nejlépe anglické, ale stačí obyčejná
- sůl
- (česnek, pepř)
Řízky naklepeme, posolíme (případně potřeme rozetřeným česnekem – potom předem nesolíme! – a mírně opepříme). Obalujeme nejprve ve strouhance, kterou do masa silně vtiskneme (režisér Zdeněk Troška strouhanku do masa namlátí paličkou na maso), pak obalíme v rozšlehaném vejci. Osmažíme na rozpáleném oleji 3-4 minuty na každé straně.
Do pekáče naklademe na dno plátky nakrájené slaniny a na kolečka nakrájenou cibuli, naklademe řízky, na ně opět na kolečka nakrájenou cibuli a slaninu, další případnou vrstvu řízků a nahoru plátky slaniny. Pekáček zakryjeme a pečeme 30 minut v horké troubě (na kuřecí řízky stačí kratší doba).