Pivní špekáčky
špekáčky (podle počtu a schopností konzumentů), kečup, česnek, zónovka (ostrá, ne ta lepkavá sladká), a pivo (experimentoval jsem nejčastěji se starobrnem, VÝBORNÉ výsledky však podává i černá hora a jiné…)
Špekáčky zbavíme slupky, a uděláme do nich po celém obvodu podélné řezy (nedoporučuji pokoušet se o přílišnou symetrii pomocí např. krejčovského metru…) Ty naplníme rozmačkaným česnekem (doporučuji čajovou lžičku) a dáme do menšího hrnce. Pokapeme kečupem a sójovkou, zalijeme pivem a necháme dusit (toho snadno docílíte přiklopením pokličky). Nedávejte piva moc, ať se buřty nevaří, spíš občas podlévejte v menších dávkách. Špekáčky se pěkně pomalu dělají v pivní páře, nasakují vůni česneku a chuť kečupu a pomalu se z nich uvolňuje tuk, který s pivem a kořením tvoří šťávu… bohužel jsem ji ještě nevyrobil tak, aby mi chutnala. Většinou je příliš aromatická. Špekáčky můžete obracet, aby se nepřilepily či podle chuti polévat šťávou. Doba přípravy je odhadem (9-20 minut). Jelikož všechno pivo na těch pár kousků nespotřebujete, doporučuji ho vylít, ať zbytečně nezvětrá. Ovšemže to byl vtip. Zbylým pivem si krátíme čekání a následně podáváme coby nápoj k chutné krmi. Přílohu tvoří čerstvý chléb. A zelenina, ať se ve zdraví dožijete dalšího receptu.