Hanácká domácí tlačenka
V papírnickém či hračkářském obchodě koupíme 2 kusy papírových nebo polyetylénových střev (obalů) na tlačenku – v současné době se nemůžete splést.
Teprve potom počneme navštěvovat různé řeznické krámy tak dlouho, až někde nakoupíme potřebné masné suroviny, a to buď 4 kusy vepřových nožek, 2 kusy vepřových kolen a 1 kg vepřového plecka, což jest jedna možnost, nebo jako druhou variantu 6 kusů vepřových nožek a 2 kg vepřového plecka. Připomínka: všechny tyto suroviny se kupují syrové, tj neuzené nebo snad vařené, pečené apod., neboť tyto suroviny takto upravené by se pro svou lahodnou chuť a vůni těžko dočkaly natlačení do tlačenky. Jako specialitu doporučuji přidat (pokud seženete) 1 – 2 kusy vepřového jazyka, taktéž syrového.
Samotný postup zhotovení tlačenky:
Očištěné nožky dáme do většího hrnce, přidáme odřezané kůže z ostatního masa, tj. z kolen a plecka, zalijeme vodou, aby bylo vše ponořeno, osolíme 1 rovnou polévkovou lžící soli a pod pokličkou vaříme tak dlouho, až je všechno řádně měkké.
Mezitím můžeme v druhém hrnci uvařit všechno ostatní maso, a to také tak, že se maso zalije vodou, ale dá se 1 vrchovatá lžíce soli, 1 kávová lžíce mletého pepře, 4 zrnka nového koření, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 velká mrkev, petržel a kus celeru.
Uvařené nožky se oberou a spolu s kůží a 7 středními stroužky česneku pomelou na masovém strojku a toto hašé se dá do vody, ve které se nožky a kůže vařily – velmi důležité, protože zde je nejvíce potřebného pojiva, proto nevylévat nikam!!! Potom ostatní maso z druhého hrnce se pokrájí na úhledné větší kousky o rozměrech nejméně 2 x 2 x 3 cm (nejlépe měřit šuplerou). Menší kousky nedoporučují, tlačenka by se mohla drolit. Pokud jste sehnali i vepřový jazyk, tento oloupat a rovněž pokrájet. Takto pokrájené maso přidejte do hrnce s pomletou kůží a nožkami, přidejte 1 kávovou lžičku majoránky, 1 a 1/2 kávové lžičky mletého pepře a přidejte 3 naběračky polévky, tj. vývaru z ostatního masa, jehož zbytek použijete jako senzační zabíjačkovou polévku se zavařenými domácími nudlemi. Vzniklou náplň promíchejte a eventuálně přidejte polévky, aby míšenina nebyla zbytečně hustá. Ale pozor, ať zase není moc řídká! Pokud nemáte rádi rosolovité věci, tak tam polévky už moc nepřidávejte. Důležitá připomínka: Po tomto promíchání ještě přidejte soli, trochu pepře a majoránky, neboť náplň do tlačenky musí být výrazně slaná a peprná, protože maso vše pohltí a málo slané a kořeněné by pak za studena bylo mdlé. Nebojte se tedy ještě trochu přisolit, tentokrát již bez pepření.
Před naplněním do střev dbejte, aby celá tlačenková hmota byla teplá, to znamená, že pro delší dobu přípravy se musí před plněním přihřát. Samotné plnění se provede tak, že se obě střeva omyjí a na jednom konci důkladně zaváží konopnou nití (tenkým provázkem). Pak si vedle hrnce s náplní položíte plech a počnete do prvního střeva z druhého nezavázaného konce nastojato (manžel ať přidržuje) naběračkou nalévat připravenou polořídkou hmotu. Nezapomeňte vždy před nabráním v hrnci důkladně zamíchat. Tlačenky nenaplňujeme příliš plné, tak do 2/3, aby s nimi lépe manipulovalo. Po naplnění tlačenku (kterou nastojato manžel přidržuje, kdyby praskla, ať to není na Vás) zavážeme natěsno konopnou nití (provázkem). Zbytek tzv. kštice ustřihneme. Obě tlačenky opatrně položíme na plech, několikrát opatrně přetočíme (jako bychom váleli) a dáme do chladna. Je dobré aspoň 3x vždy po 1/2 hodině tlačenkami otáčet, aby se vnitřek, zejména koření a eventuální mastnota rovnoměrně usadily. Po ztuhnutí, nejlépe až ráno, se krájí ostrým nožem a s chlebem se bere do práce, kde právě ostrou a čerstvou vůní dráždí nozdry spolupracovníků a nutí Vás k sáhodlouhému vypravování, jak tlačenku děláte a že je to pro Vás hračka a že jste nedávno udělali lepší, tato že se tak nepovedla apod.
Nezapomeňte, že asi po dvou dnech se zbytek tlačenky dává již k dalšímu uchování do mrazničky. Jestliže však budete postupovat dle tohoto receptu, pak Vám ani kousek vlastně k uchování do mrazničky napotom ani nezůstane, neboť zajisté také neopomenete kousek zaslat k ochutnání předavateli tohoto návodu.
S pozdravem dobrou chuť a ať jsme tlustí!