Brněnské(?) topinky

Chléb, tuřanské (či jiné nakládané kyselé) zelí, uzenina (např. salám, či špek), vejce, olej, česnek, kari koření, sůl, pepř.

Následující recept má řadu výhod. Příprava trvá pár (desítek) minut. Topinky jsou velmi chutné a velmi vydatné. A pak - při vaření ušpiníte jen jednu pánev, jednu vidličku a jeden (podle počtu strávníků) talíř.

Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (=to nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu , posolte popepřete (=nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.

Vynikající je připravovat tyto topinky v podzimních a zimních plískanicích, kdy vám domov příjemně provoní zelí s kari, topinky a česnek….Ovšem, ani na jaře nejsou k zahození…Poprvé je udělal jeden tatínek, v době, kdy má máma (kdysi dávno) randila s jeho synem, když se oba odkudsi vrátili velmi vymrzlí. Sice se s ním pak rozešla, ale – recept nám zůstal! Tak vidíte, jaké peripetie jsme museli podstoupit, abychom zvěděli to, co jste si teď v pohodlí přečetli na svých monitorech.

 

Seznam receptů