Josef Krob
Kuchyňské modely vesmíru
Téma z titulku se v moderní kosmologii objevuje ve dvou liniích.
Kuchyňská terminologie v modelech vesmíru – vesmír je vysvětlován s pomocí pojmové výbavy běžné kuchyně
Modely vesmíru v kuchyni – recepty na stvoření vesmíru všedními kuchyňskými prostředky
Ad 1. Kuchyňská terminologie se do kosmologie dostává výhradně v podobě názvů hotových jídel, které mají pomoci názorným způsobem přiblížit teorie a představy kosmologů nebo konkrétní vesmírné struktury, v nichž bohatá fantazie fyziků nachází podobnosti s naším jídelníčkem.
Začíná
se tradičně velkým třeskem, nebo-li polévkou. Nejčastěji je to velmi horký
bujón, čistý vývar. Tak čistý a homogenní, že v něm nelze ještě najít ani
elementární částice, ty teprve postupně vznikají, jak polévka chladne.
Chladnutí horkého bujónu je doprovázeno dalšími efekty, strukturními změnami –
objevují se mastná oka, sraženiny, které se shlukují, homogenita je v malých
měřítcích narušena. I pro tyto nově vznikající struktury nalézají kosmologové
znázornění v kuchyni. Velké tenké plochy soustředěné látky se objevují pod
názvem blinčiky (z ruštiny, lívance jejichž tloušťka není zanedbatelná,
nejsou to placky) a dlouhé útvary jsou špagety, ty komentář nepotřebují. Bliny
či blinčiky – navzdory asociacím, jaké může jejich název vyvolat v českém
prostředí – jsou mezinárodně velmi populární, takže můžeme najít i recept na
Bliny mit Quark. O kvarcích, škvarcích a jiných částicích by však měl
být jiný příspěvek. Jak se ukazuje, kuchyňská terminologie není pouze
metaforou a laciným znázorněním, má i predikční schopnosti, tj. některé
nevšední výrazy, které se v kosmologii používají, jsou vlastně názvy našich
budoucích jídel. Insektizace jídelníčku – různé pražené kobylky, brouci apod.
je v kosmologii již dávno zachycena v pojmenování hypotetického spojení černé
a bílé díry – červí díra.
Ad
2. Jeden příklad za všechny: Rozpalte mikrovlnnou troubu na maximální výkon a
nic do ní nedávejte. Nic je zde velmi důležitou složkou a toto nic musí
být velmi kvalitní. Je totiž velmi důležité, co do trouby nedáte. Toto tzv.
falešné vakuum (charakteristické právě tím, co v něm není), je-li správně
připraveno by po blíže nespecifikované době (čas ještě není, ten se teprve
chystáte stvořit s vesmírem) mělo způsobit explozi a proměnit nejbližší okolí
na homogenní a izotropní kaši. Tzn. bude úplně jedno, který směrem co poletí.
Následků na zařízení kuchyně se ale nemusíte obávat, protože pokud se vám to
podaří a vytvoříte nový vesmír, vytvoříte i jeho prostor a čas zcela oddělené
od našeho vesmíru a do takto stvořeného prostoru se nasměruje i veškerá
energie a všechny představitelné i nepředstavitelné následky vyrobeného
třesku. Bohužel oddělení nového vesmíru je absolutní a není tedy ani možné jej
z naší kuchyně prozkoumat, ani si ověřit, jak se nám povedl.