Číslo vzorku Donátor Ovoce Procenta alkoholu Rok sběru ovoce Místo Poznámka 1 Jana Čeledová slivovice 52% 2006 Zdeňkov 2 Josef Krob slivovice 52% 2008 Damnice 3 Jakub Mácha slivovice 51% 2001 Zlechov 4 Lenka Kolaříková slivovice a 2008 Vlachovice (Valašsko) trnky bystřičky 5 Jitka Ryndová slivovice asi 60% 2008 České Budějovice 6 Pavel Onheiser slivovice asi 50% 2007 Rožnov p. Radhoštěm 7 Václav Horáček slivovice 53% 2008 Ochoz u Brna švestky - durancie (odpeckováno) 8 Zdeněk Ježek slivovice 50% 2008 Lipnice n. Sázavou 9 Ladislav Piaček slivovice 53% 2008 Plevník 21 Igor Čižmář slivovice 50% ?? Sudličkova pálenice 10 Radim Brázda jablko 52% 2008 Nová Ves 11 Josef Krob jablko 47% 2008 Damnice 12 Jan Zouhar jablko 50% 2008 Černá Pole 13 Ladislav Piaček jablko 52% 2008 Plevník 14 Petr Adámek vínovice 52% 2007 Chvalovice u Znojma 15 Petr Jemelka vínovice 52% 2008 palírna Kravsko veltlínské zelené 16 Jiří Svoboda meruňka 52% 2008 Obřany 17 Jaroslava Šalomová meruňka 52% 2008 Němčičky 22 Oldřich Svoboda meruňka 51% 2005 Němčany 18 Katarína Lukáčová třešeň 55% 2008 Kuková 19 Katarína Lukáčová hruška 55% 2008 Kuková 23 Igor Čižmář hruška 50% ?? Sudličkova pálenice 20 Radomír Onheiser jablka+švestky asi 50% 2008 Těškovice
Vážené dámy, vážení pánové,
přátelé veselé vědy, dobrého jídla, dobrého pití a vlídného přístupu k životu. Liga destilatérů vám předkládá výsledky práce donátorů naší každoroční konference a výsledky své vlastní hodnotící práce. Ta se nesla, jako obvykle, v duchu hesla vedoucího Katedry filozofie naší fakulty a předsedy Ligy destilatérů profesora Zouhara: „Nic než práce a odříkání.“ Pracovali jsme tvrdě, vzorků bylo třiadvacet. Odříkali jsme si zcela metodicky, protože mnohokrát chtělo se nám navrátit. Byli jsme však k sobě přiměřeně tvrdí. Komise byla letos šestičlenná, pracovala ve složení prof. Krob, Dr. Petrželka, Dr. Svoboda a prof. Zouhar, Dr. Picha, Dr. Garvey. Kvůli pestrosti vzorků byly vytvořeny dvě subkomise, první tři jmenovaní se věnovali tzv. zbytku světa a druzí tři jmenovaní výhradně deseti vzorkům slivovic. Dr. Garvey je náš milý, přemilý irský kolega a svou prací prokázal, že nejen moravský bratr má bratra po celém světě, že ho může mít a má i moravská pálenka. Dr. Garveyovi patří obdiv i dík za to, jak organicky vplul do našeho pojetí vlídného přístupu k životu.
A nyní k hodnocení. Obě subkomise hodnotily vzorky verbálně a tvořily pořadí. Výsledky jejich práce opět můžete podrobit ostré kritice, už jsme si zvykli i na vyjádření typu: „je to koupený“. Přátelé, není.
Předkládám výsledky subkomise zabývající se zbytkem světa.
I. Meruňky.
Přátelé, věřte, nevěřte, meruňky měly opět všeobecně slabší ovocný buket. Nevíme, co se to děje, snad se to časem zlepší. Letos byly tři a pořadí je následující.
1) Vzorek č. 22. Vůně čitelná, svědčí o ovocné pecce, také v chuti je cítit ovoce, je harmonická.
2) Vzorek č. 17. Vůně slabší, chuť vyrovnaná, i když trochu ostřejší.
3) Vzorek č. 16. Ve vůni máme meruňky, ale také alkohol. Také v chuti by mělo být víc ovoce.
II. Vínovice
- Vzorek č. 14. Vůně typická, pěkná, chuť mírná, lahodí, posouvá se ke kategorii ženského pití.
- Vzorek č. 15. Vůně slabší, potlačená (prof. J.K. to nepokládá za nedostatek, silnější ovocné vůně nemusí), v ústech štiplavější, což na druhou stranu může zdravě provokovat.
III. Třešeň
- Vzorek č. 18. Má vůni buditelky, probudí i tvrdého spáče. Chuť odpovídá 55 stupňům a je třeba ji nechat rozplynout, pak promluví.
IV. Hruška
- Vzorek č. 19. Vůně se k hrušce přiznává, také chuť, která je vyvážená a vyrovnaná, splňuje očekávání hrušky.
- Vzorek č. 23. Vůně je tak kultivovaná, až nepoznáš hrušku, chuť příjemná, nic ji neruší (Dr. J. P. postrádal ovocnou chuť).
V. Jablíčka
Jablíčka nás velmi mile naladila a nebylo to tím, že jsme si je schovali až na konec. Byla všechna velmi pěkná a boj o vítěze byl. Dopadl takto.
- Vzorek č. 11. Vůně jabka trochu ustupuje, ale ta chuť, tady si někdo vyhrál s mačem.
- Vzorek č. 13. Vůně harmonická odpovídá ovoci, stejnou charakteristiku má chuť.
- Vzorek č. 10. Vůně až extrémně typická, chuť příjemná ovocná, nikoli jen drsně jablečná.
- Vzorek č. 12. Vůně je trochu pichlavá, chuť ovocná, ale pálí.
O zprávu subkomise slivovic prosím kolegu Marka Pichu.
(Marek vypracoval velmi pěknou zprávu, tak ji přednese sám.)
Dámy a pánové, přátelé veselé vědy, dobrého jídla, dobrého pití a vlídného přístupu k životu. Závěr hodnocení patřil mistrům Byl sveden ostrý boj o celkového vítěze letošního koštu. A vězte, že tento triumf získala vítězná slivovice, vzorek č. 8. Prosím, ochutnávejte ji s mírou, ať se dostane na všechny. Stejně, prosím, čiňte s ostatními vzorky a kudy budete upíjet, tudy chvalte donátory letošního koštu. Dobrou chuť, příjemnou zábavu.
subkomise ve složení prof. Zouhar, dr. Garvey, dr. Picha
Rádi bychom na tomto místě nejprve explicitně poděkovali svolavateli dr. Petrželkovi, že nám přidělil tu lepší polovinu předloženého ethanolu. Naše tříčlenná mezinárodní subkomise čelila deseti vzorkům slivovic - během koštování nikdo neoslepl, nikdo se po konzumaci nedopouštěl nemorálností ve větší míře než obvykle, jen později neměl dr. Picha dost peněz na útratu v restauraci a dr. Garvey zabloudil, neboť jaksi přehlédl svůj dvacetipatrový hotel.
Každému příspěvku jsme věnovali pečlivou pozornost, po každém doušku jsme diskutovali, nad některými vzorky jsme dokonce vedli i monology v různých světových jazycích. Dr. Garvey hovořil anglicky (patrně), někdy i nějak jinak. Prof. Zouhar situaci komentoval česky s německými, polskými a ruskými infiltracemi. Dr. Picha nemluvil a spíše psal; když už psát nemohl, jedl chléb se sádlem a poškleboval se druhé subkomisi. Na nejlepších třech a nehorších dvou slivovicích se naše komise shodla jednohlasně a bez rozsáhlejšího použití pantomimy, což dokazuje, že alkohol boří jazykové bariéry.
Budeme se vyjadřovat k jednotlivým vzorkům, začneme od nejhůře hodnoceného, skončíme vítězem.
10) Na desátém místě se umístila slivovice č. 2. Komise konstatovala následující: buket je zvláštní, netypický a slabý - chuť ne zcela švestková, nerozpoznatelná, bezvýrazná s hořkou dochutí, avšak s výraznou peckou (!). Je to slabý nápoj. K našemu velkému překvapení se později ukázalo, že (a) donorem je děkan a (b) je velmi pravděpodobné, že nejde o slivovici, nýbrž o kalvádos, neboť děkan už zase šáhl, kam neměl. Naše komise tedy správně a jednohlasně označila děkanův kalvádos za nejhorší letošní slivovici a více se k tomuto politováníhodnému pokusu o podvod nechce vyjadřovat.
9) Na devátém místě se umístila slivovice č. 9. Ve vůni i v chuti jsme cítili ostré a rafinované tóny rafinovaného cukru, vzorek nás ničím neupoutal, pouze dr. Garvey tvrdil, že
v něm "cítí ponožky".
8) Na osmém místě se umístila slivovice č. 7. Vůně je tak jemná, až téměř absentuje. Hned zkraje zaskočí ostrý alkoholový nástup.
7) Na sedmém místě se umístila slivovice č. 21. Špiritus průměrný ve všech ohledech. Nudné a poněkud sterilní pití s vůní až nesnesitelně lehkou.
6) Na šestém místě se umístila slivovice č. 3. Překvapily výraznější alkoholové tóny ve vůni, o to víc, že jde o starší ročník. Slivovice charakteru méně ovocného, s cizí, neurčenou příchutí.
5) Na pátém místě se umístila slivovice č. 4. Zajímavá, nevtíravá, jemná vůně. Přestože nejde o nijak silný vzorek, pěkná ovocná chuť je překvapivě provázena nepříjemným pálením.
4) Na čtvrtém místě se umístila slivovice č. 6. Vyrovnaná vůně, byť poněkud kratší chuť. Dr. Garvey vůni popisuje jako "butterscotch", v chuti hlásí jahody. Dr. Picha se nechápavě dívá na prof. Zouhara a vice versa.
3) Na třetím místě se umístila slivovice č. 5. V robustní vůni je cítit vanilka. Vysoký obsah alkoholu (60 %) je trochu na překážku zjemnělému českému jazýčku, ale dr. Garvey celý září. Nápoj ho prý příjemně nakopává a je zjevně vyroben pro irský palátus. Silná, velmi pěkná slivovice.
2) Na druhém místě se umístila slivovice č. 1. Krásná, bezchybná vůně, lehce třešňová. Hezká chuť, ještě hezčí dochuť. Nebýt pomalého nástupu chuťového vjemu, jednalo by se o dokonalý zážitek.
1) Vítězem je slivovice č. 8. Jedná se o prototypickou slivovici v nejlepším smyslu slova. To, čeho si na ní ceníme, není její rafinovanost, originalita či pozoruhodné chuťové nuance, nýbrž poctivost tohoto nápoje. U této slivovice lze vydržet, do pití se není třeba nutit, polknutí se obejde bez nešťastných pohledů a grimas. Chuť není nijak výrazně ovocná, je však harmonická s ideální pecičkou. Tato slivovice nám připomněla, že krásu není třeba hledat v sofistikovaných hříčkách zhýralých umělců, kuchařů a sommeliérů, nýbrž že se lze upřímně těšit i z prostého popíjení transparentního tvrdého alkoholu.
Všem donorům děkujeme a vážíme si jejich nezištnosti, vítězi samozřejmě gratulujeme.