V minulých dnech proběhla internetem zpráva o podvodu, který se dotýka
zdravotních vlivů červeného vína:
"Profesor Dipak K. Das, ředitel Střediska kardiovaskulárního výzkumu na naší
univerzitě, zfalšoval výsledky 145 experimentů, které byly zveřejněny v 11
renomovaných vědeckých časopisech," konstatuje zpráva, kterou v lednu vydala
Connecticutská univerzita.
"Das se zabýval především výzkumem vlivu resveratrolu, obsaženého v červeném
víně, na srdeční choroby. V jeho pracích jsme našli celou řadu nesrovnalostí a
chyb. Nezbývá než konstatovat, že byly důsledkem úmyslného falšování dat
prováděného za účelem oklamání vědecké veřejnosti.
http://life.ihned.cz/jidlo/c1-54762800-trpka-chut-zazracneho-vina
Podívejme se na problém s odstupem. Jak je to vlastně se škodlivostí či
prospěšností alkoholu lidskému zdraví?
Již při letmém průzkumu internetu je nápadná značná nevyváženost v informacích.
Není problém najít statistiky udávající, kolik lidí zemřelo kvůli alkoholu, ale
nenašel jsem ani jednu, která by přiznávala, kolik se jich díky němu narodilo.
Při podrobnějším zkoumání pak zjistíte, že mezi lékaři není zase tak jednoznačný
názor na alkohol. I když se shodnou v tom, že by jej neměli konzumovat děti nebo
mladiství, jsou tu kardiologové, kteří oceňují jeho přínos pro ochranu srdce a
cév.
„Umírnění konzumenti alkoholu jsou na tom z hlediska ochrany srdce a cév lépe
než abstinenti. V menší míře je postihují infarkty, ucpávání cév. A to proto, že
alkohol má i spektrum prospěšných látek. Nejzdravější je přírodní víno,
obsahující resveratrol, který právě chrání cévy,“ Docent Miloš Táborský, šéf
kardiologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice,
Určení hranice rozumného pití samozřejmě není snadné. Podle Světová zdravotnické
organizace je to zhruba 20 g absolutního alkoholu pro muže a 10 g pro ženy
denně. Často se uvádí, že muž může vypít 3 dcl zhruba 3 až 5krát týdně, žena 2
dcl.
Podle výzkumů prof. Žaloudíka z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity je vhodné
uvedenou dávku upravit, tak aby muž konzumoval 4 dcl a žena 3 dcl. Je to prý
zdravější a když se otevře sedmička, nejsou žádné zbytky.
Jednu lidovou moudrost zase potvrzuje nedávný výzkum, který proběl v laboratoři
Todda Schlenkeho na Emory University. Studie se zabývala imunitním systémem
octomilek, které žijí nejčastě v prostředí zahnívajícího a kvasícího ovoce, kde se
běžně vyskytuje 5-15 % alkoholu. Octomilky jsou tak doslova naložené v lihu a
mnohé toto porstředí aktivně vyhledávají. Jejich hlavním nepřítelem jsou totiž
dravé vosičky, které kladou svá vajíčka do larev octomilek, které se tak stávají
živými konzervami postupně vyžíranými zevnitř vyvájející se vosičkou. Studie
zjistila, že pokud mají napadené octomilky možnost zvolit alkoholové prostředí,
učiní tak a až 60 % se jich před infekcí zachrání. Pokud jsou nuceny abstinovat,
jsou vosičkami devastovány. Je ovšem také pravda, že až 30 % muších larev volí
alkoholové prostředí, aniž by byly infikovány.
V každém případě úsloví "vypálit červa" dostáva tímto výzkumem konkrétní obsah.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6137
Ještě rozporuplnější je vztah alkoholu a sexu. Alkohol je jedním z nejstarších
afrodiziak vůbec. Člověk se po něm uvolní, padnou určité zábrany... Naneštěstí
padají nejen zábrany, ale často i hlavní hráči.
Shakespeare nás varuje těmito slovy:
„Co se chlípnosti dotýká,
tu podněcuje i odněcuje:
podněcuje chuť, ale maří výkon.
Proto chlast, abych tak řekl,
je na chtíč jezovita:
udělá a oddělá ho,
postaví a podrazí ho,
rozkuráží a ztrémuje ho,
má ho k tomu,
aby se kasal a zase nekasal,
když jde do tuhého.
A nakonec ho ujezovití do spaní
a řekne mu:
"I kdež, vždyť je to lež, že něco chceš, lehni a lež!"
a nechá ho tak.“
Macbeth II, 3
V letech 2000-2005 byl v EU vypracován a Českou republikou posléze i přijat
Evropský akční plán o alkoholu. Myslím, že naše Liga destilatérů by se k tomuto
plánu mohla s klidným svědomím přihlásit. Posuďte sami. EAPoA lze shrnout do
deseti budů, z nichž tři se dotýkají naší činnosti a LD je bohatě naplňuje
1.
Veřejné, soukromé a pracovní prostředí - kontrola dostupnosti alkoholu při
veřejných akcích, kde dochází ke škodám v souvislosti s alkoholem;
Je evidentní, že s dostupností alholu nemáme sebemenší problém.
2.
Odpovědnost výrobců alkoholických nápojů a odvětví pohostinství - hodnotit
účinky strategií alkoholového průmyslu v oblasti sociálních a ekonomických
dopadů na zdraví vést ho k převzetí zodpovědnosti za tyto škody;
Odpovědnost výrobců je naše první a největší starost. Ostatně i proto je
pořádána tato soutěž.
3.
Formulování, realizace a monitorování programů - vytvořit národní program a
akční plán o alkoholu s jasně specifikovanými cíli;
Program máme a i cíl jsem již jasně specifikovali. Tento 10. ročník koštu je
toho zřejmým důkazem.