Ad 1.
Tím dřevem to zesládlo,
ale má to chuť slivovice. Ovšem má to i chuť toho dřeva.
Ad 2.
Taky sladší, ovšem na
54 se to pije dobře. Na konci je hořkost, ale taková chlapská.
Ad 3. Chuť se tříští a
rozbíhá do různých odstínů, ale ne že by to bylo nepříjemné. Sladké, chuť méně
výrazná, ale je tam.
Ad 4.
Vůně odpovídá věku, tedy
moc nevoní, ale vůně věkem vyprchá. Trochu to štípe, ale taky tak chlapsky, i
když na ten věk by to mohlo být lepší.
Ad 5.
Voní to jako bylinkový
čaj. Sice to je slivovice, ale je tam ještě něco jiného (bylinky? Mirabelky?).
Ovšem pije se dobře, je v tom léčivá síla.
Ad 6.
Ano, jemné, ale vedle
těch chlapských nevýrazné, neškrábe, nemá na to procenta. Vzdálilo se to typické
slivovici.
Ad 7.
Mandlová vůně až
oříšková, což se někomu líbí, někomu ne. Vyvážená, posléze se z oříšku vynoří
švestka. V chuti trochu zaostává za těmi chlapskými.
Ad 8. Vůně je příjemná,
ne, není příjemná (komise je rozpolcena), každopádně slabá. Je tam něco, ale pak
je tam i švestka. Chuť nevýrazná, ale harmonická. Toho by člověk mohl vypít
více.
Ad 9.
Terpentin to není, je to
dobré jablíčko, ne, není to typické jabko (opět rozpolcenost), chutná to jako
jabko, škrábe to jako jabko. Jako staré jabko.
Ad 10.
Typický kalvádosový
odér, ale tak to má být, je to ještě mladé, nevybouřené, pubertální, za 10 let
to bude lepší, než je aktuálně to předchozí.
Ad 11.
Vůně se musí dolovat,
Chardonnay je průmyslový tahák, ne Chardonnay je výborné (komise se neshodla na
postoji k primárnímu zdroji této pálenky). Určitě se pije příjemně. Je to jemné
pití.
Ad 12.
Je to z vína, hned jak k
tomu čuchneš, vůně je výraznější, prostě vínovica klasika. Drsnější, ale
typická.
Ad 13.
Vůně tam není nebo je (v
poměru 2:1 hlasu), je sladká, neškrábe, ale mohla by být lepší. Není to špatné
pití, ale mohla by mít větší účast na meruňkovitosti o sobě. Není to zlé (říká
komisař, který typické meruňky nemá rád).
Ad 14.
Ano, tak to je třešeň.
Trochu škrábe, je sladká, ale opravdu pěkná třešnička. „Hned jsem si vybavil
kvetoucí třešně,“ říká jeden komisař. Druhý se sází, že tohle bude vypito
nejrychleji.
Ad 15.
Nejprve vzpomínky na
dávné ostružinovice na katedře. Z toho vyplynula širší úvaha o náročnosti studia
filosofie. Pak komise konečně ochutnala. Hmm, těžko tam najít ostružiny. Ale
třeba kořalky z lesních plodů tak mají chutnat. Jemné, příjemné, ale zkrátka ty
ostružiny scházejí.
Ad 16.
Ano, to je hruška. Voní.
Chutná. Opravdu dobrá. Možná ne tak harmonická. Ale je harmonická.
Ad 17.
To není páleno z mandlí,
pouze vyluhováno. Ale co je původní alkohol? Voní to po mandlích, ale po čem
jiném by to taky mělo vonět, že ano? Není tam příliš kyanidu? To je sladké, to
je sladké... Ženské pití. Možná toto bude vypito jako první.
Ad 18.
Tato ořechovka voní jako
ořechovka. Je to sladké, ovšem chybí tomu hořkost. Mělo by to být víc hořké, aby
to bylo harmoničtější. „Já do ořechovky přidávám hořec.“