2. 4. 1997
Umělá inteligence již existuje a je na mém stole v počítači, který denně používám. Jsa vybaven wokenním softwarem, pracuji s ním mnoho hodin každý den a mám řadu výhrad. Nikoli však takových, že bych začal používat něco jiného. (Resp. zkoušel jsem to a nebylo to ono.) A tak jsem si včera – viz níže – dovolil malé rejpnutí. No a tady se projevila ona inteligence. Při požadavku překopírovat soubory s těmito stránkami na server, mi zmíněný software začal tvrdit, a) že vše řádně provedl, ale já jsem se pak přesvědčil, že nikoli, a tak jsem akci opakoval, b) že už není co aktualizovat a odmítl zpřístupnit veřejnosti stránku, na které si z něj utahuju. Abych to na ten server dostal, musel jsem obejít jeho služby a najít si jiné.

Zítra máme opět v plánu jet do Prahy pro darované knihy. Doufejme, že tentokráte to již vyjde. Samozřejmě dám vědět, co získáme.

A když jsme u toho cestování, exkurze není žádná novinka, ale tudy to ještě neprošlo. 22. 4. – 23. 4. (pouze dva dny, na víc nejsou peníze) pojedeme do Prahy a zpátky. :-) O podrobnostech třeba příště.

1. 4. 1997

Tak, vedoucí katedry nám uletěl. Do Petrohradu. Je to téměř jisté, protože mi telefonoval z letiště a hluk letištní haly se mi zdál autentický. Pokud to byla sranda, tak mě dostal.

Viděli jsme, co napsal STISK. Abyste nemuseli klikat, ocituji inkriminovanou pasáž: "Několik prvních nesmělých, leč dobře promyšlených obchodnických vlaštovek se objevilo i na katedře filosofie, jinak baště teorie vzdálené realitě. Počátečním pokusem byl tichý výprodej několika základních pravidel predikátové logiky bohatému americkému ropnému magnátu, který zorganizoval ve svém soukromí jeden ze studentů pátého ročníku." Proboha, takové bludy. To snad nemyslíte vážně! Musím trvat na své verzi.
1. KF nemá s Baštou nic společného, ani teorie není žádná bašta a vzdálená realita neexistuje. Ale to by bylo vysvětlení na celý seminář.
2. Nikdy nikdo (ani student, ani učitel) nekšeftoval s pravidly logiky. Je pravda, že jsme jeden čas uvažovali o hospodářské činnosti i v této oblasti, ale týkalo se to fuzzy logiky, ale nakonec jsme jednali o teorii chaosu. Ten, s kým jsme jednali, nebyl ropný magnát, ale jeden mladíček z nějakého malého softwarehousu. Říkal něco o tom, že to stejně asi vyhodí woknem. Výsledek však byl natolik ohromující, že jsme se dalších podobných aktivit vzdali.
3. No, a málem bych zapomněl. My jsme tu teorii chaosu neprodali, my jsme ji koupili. Najdete ji u nás téměř na každém počítači zabalenou v grafickém uživatelském rozhraní.

"Povzbuzena úspěchem kolegy a vidinou tučného zisku pro účely katedry nechala se zlákat malá skupinka studujích prvního ročníku a po částech (zato s velkými zisky) obchoduje s hvězdným nebem nad hlavou. Do budoucnosti, jak se nám svěřil jeden z progresívních filosofů, hodlají prodat i mravní zákon. "Zatím ho má ale pořád v břiše dědek Kant!", dodal."
1. Viz závěr předchozího bodu 2.
2. Hvězdné nebe nad hlavou nemohou prodávat, neboť již dávno ho mám propachtované já.
3. Mravní zákon, hm..., i my víme, že je to nezajímavý sortiment. To nikdo neprodá.