17. 3. 1997

Asi nejen filosofové nadávají na počasí a vytahují už málem odložené zimní bundy. Radost z toho nemáme, protože chystáme velkou výpravu do Prahy na odvoz darovaných knih z knihovny Vladimíra Neffa. Dar od jeho syna Ondřeje. Z Prahy naopak přijede, ostatně tak jako každý týden, Pavel Materna, ale tentokrát navíc bude mít večer přednášku Dvě roviny sémantiky, viz anonce Jednoty filosofické.

10:30 A nepojedeme nikam, protože je nejen hnusně, ale navíc mezi námi řádí nemoci a choroby.

Dostala se mi do rukou knížka "Zápas o nový svět" z Mariánského nakladatelství. Kdo trpí stihomamem, ten si tu dobře počte. Už po nás jdou a spiknutí je více než planetárních rozměrů. Příčiny všech dějinných konfliktů jsou objasněny.

13. 3. 1997

Na fakultě se dnes rozhodovalo o penězích, a to jak investičních, tak i těch, které půjdou do rozpočtu jednotlivých kateder (a ústavů). Každá katedra bude mít asi do prázdnin z nejbližšího nákupu jeden počítač, aby její členové měli možnost komunikovat se světem i moderními způsoby. Naše katedra měla jediný požadavek, který se kryl s touto tendenci, takže jsme byli již předem uspokojeni. Prostě jsme předvídali takovýto vývoj a přece se nenecháme táhnout. Legrační (pro někoho) na celém bylo, jak někteří mají požadavky do detailu rozpracované, ale na konkrétní dotaz, jakže to vlastně využijí např. požadovanou CD mechaniku, jaké to mají aplikace, začnou dost nesouvisle dávat slova dohromady, asi jako politici. Pod soustředěným tlakem jednoznačných otázek mgr. Pytely („Tak máte něco, nebo ne?“) nakonec musí souhlasit s tím, že dnes se bez CD ještě obejdou. Jistě, CD mechanika bude velmi rychle standardní součástí každého počítače a úsměvným se stane celý tento boj, ale zase není důvod kupovat takové věci do zásoby. Cena těchto komponent se mění doslova po týdnech, a to směrem dolů a na skladě si to nedovolí mít ani velcí prodejci. A ten, kdo kupuje do zásoby, je sám proti sobě. Za půl roku dostane za tytéž peníze výrobek o kategorii výš než dnes. Pak jsou také tací, a to je asi vážnější, kteří odůvodňují potřebu počítače nutností katalogizace knihovny (chvályhodná věc), aniž by ovšem tušili, že existuje celofakultní (univerzitní) program, který to zajišťuje a je třeba být v souladu s tímto. Prostě jenom pronášejí zaklínadla. (Schválně, řekněte si hodně hlubokým hlasem: ka-ta-lo-gi-za-ce kni-ho-vny).

Odpoledne šlo o rozpočty a pravidla jejich naplňování. No, úplně spokojen asi nebude nikdo, ale zase za stávajících podmínek ... Konkrétně naše katedra bude mít o 2959,- méně než loni. Není to důvod k radosti, ale k zabití taky ne.

7. 3. 1997

Napsali nám z Grantové agentury ČR. Já jsem byl jednou částí uspokojen, protože grant na francouzskou filosofii byl finančně podpořen přesně tak, jak jsem požádal, druhou částí jsem cítil s Jiřím Gabrielem, který dostal na Slovník českých filosofů také to, co chtěl, ale přesto se vyjádříl o pražských členech GA velmi málo lichotivě. Dostal totiž to, co chtěl kdysi — před třemi roky. Mezitím se situace kapánek změnila, to se odrazilo v cenách, doc. J.G. tedy požádal o úpravu, tj. navýšení o 120 000,-, ale nedostal z Prahy ani korunu. Když se k tomu přičte, že řada předních filosofů sídlících tamtéž (a rozhodujících o zbytku světa), mu přislíbila dodat svá hesla a napsat i jiná o jiných a nedodali doposud nic, ... no nebylo to hezké slovo. Dobře jim tak.
Tak jsem si to po sobě přečetl a značně jsem zmírnil původní tón, protože co kdyby to četl někdo z Prahy.

Dnes, kdy má svátek Tomáš a kdy je výročí narození T. G. M., přišla nám na katedru kniha Janusz Gruchala: Tomasz G. Masaryk. No a považte, v rejstříku není jméno Lubomír Nový. To nemůže být dobrá kniha.