Akce COST - společenské aspekty klimatické změny

V rámci programu COST jsou shromažďovány potenciální účastníci a výzkumná témata v oblasti společenských aspektů klimatické změny.

30. 7. 2019 Markéta Jurášová Národní ostatní


Program COST připravuje mezinárodní akci zaměřenou na společenské aspekty klimatické změny, která probíhá na platformě iniciativy Společného programování JPI Climate. Akce bude vycházet z „bíle knihy“ příslušné tematické skupiny této iniciativy a uvítá zástupce všech oborů společenských a humanitních věd (viz. dokument Bílá kniha níže). Příprava bude probíhat během posledního čtvrtletí roku 2019 a finalizována během ledna 2020, s cílem podat návrh do jarního termínu přihlášek COST. Prvním krokem bude shromáždit do poloviny září potenciální účastníky a výzkumná témata (viz níže Guidelines).

Mezinárodní program COST je zaměřen na podporu mezinárodní spolupráce ve výzkumu, přičemž klade důraz na multidisciplinaritu projektů a zapojování mladých výzkumníků. V rámci Akcí COST jsou z tohoto mezinárodního programu financovány pouze „networkingové“ aktivity (účast na setkáních a konferencích, pořádání workshopů, krátkodobé výměny výzkumníků), ale nikoli náklady na vlastní výzkum. Akce COST jsou čtyřleté. (Více viz https://www.cost.eu/)

Dřívěji avizovaná připravovaná mezinárodní výzva JPI Climate s názvem „Enabling Societal Transformation in the Face of Climate Change“ s účastí ČR, která se bude dotýkat podobných, byť úžeji vymezených témat. (https://www.h2020.cz/cs/obecne-novinky/pripravovana-vyzva-jpi-climate-enabling-societal-transformation)

Guidelines pro příspěvky:

  • As a general guidance, please answer the following questions (please add any information you may think is of interest for the selection of topics): What is your current/past research area in the field of SSH? Which networks/contacts are involved in your research? Which potential research area / topic do you want to focus on during the next 5 years in the field of SSH? Potentially: Which role can you anticipate playing in a successful COST Action (Grant Holder? Working group leader?)
  • Suggested process: Start with Whitepaper - Invite your network (researchers / contacts) to bring up issues of importance to them (direction and needs?)
  • Researchers, engineers, scholars, stakeholders – engage in proposal phase!
  • Come up with additional potential contacts for ITCs
  • Full list of interested people, topics, contacts, and other initiatives by the end of September!

Bílá kniha COST

Harmonogram

V případě zájmu o účast na této akci COST, případně s návrhy výzkumných témat nebo obecně s jakýmikoli komentáři a otázkami kontaktujte do pátku 6. září 2019 Mgr. Vašíčka na emailové adrese: jan.vasicek@msmt.cz


Kontaktní osoba FF MU


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.