Sociologie

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Sociologie je pro všechny, kteří chtějí porozumět světu kolem nás. Učí totiž nahlížet na společenské jevy, sociální problémy i osobní příběhy v širších souvislostech. Ptáte se, jak a proč vznikají sociální nerovnosti? Jak funguje občanská společnost a zda se mění rodina? Nebo obecněji – jaké jsou důvody, podoby i dopady našeho jednání? Sociologie vám nabídne odpovědi na tyto otázky a navíc vás naučí je samostatně hledat.

Bakalářský studijní program vás seznámí s moderní kritickou sociální teorií, historií sociálního myšlení i s praktickými předměty oborových sociologií. Řadu nabytých dovedností si budete moci vyzkoušet i prakticky – při výzkumné praxi nebo na stáži v organizaci, kterou podrobíte sociologické analýze. Čekají vás přednášky, ale také seminární výuka. Nebudete tedy jen poslouchat, ale probíranou látku budete skupinově diskutovat se spolužáky i vyučujícími. Díky tomu problematice důkladně porozumíte.

Zní vám to stále příliš obecně? Konkrétně se můžete těšit na témata jako stárnutí společnosti, náboženství, globalizace, migrace, vzdělanostní nerovnosti nebo proces utváření sociálně kulturních identit v transnacionálních a mezikulturních souvislostech. Stejně tak vám nabídneme i předměty zaměřené na urbánní studia, kulturní sociologii či populační a genderová studia. Právě na genderová se můžete zaměřit detailněji v rámci studijní specializace.

Během studia vás naučíme používat širokou škálu výzkumných technik a analyzovat data, za užití moderních statistických a interpretačních postupů. Tento důraz na výzkumné metody a postupy je pro sociologii charakteristický a připraví vás k samostatné výzkumné činnosti. Nabyté vědomosti a analytické schopnosti totiž využijete i za hranicemi oboru – například v poradenství, mezinárodním obchodu a dalších oblastech.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Chcete porozumět světu, ve kterém žijete, a nebojíte se důkladné četby a přemýšlení? Přemýšlet dá práci, ale stojí to za to! Zažijte s námi JINÝ svět. 
  • Baví vás nahlížet pod pokličku domácností, chcete přijít na kloub fungování organizací nebo byste chtěli vědět, s jakou logikou se staví třeba město?
  • Podivujete se nad populismem, interpretací migrační krize nebo jednostranným výkladem přetrvávajících sociálních nerovností?

Pokud jste zvídaví a nezdají se vám černobílá vidění světa, pak vás sociologie jistě zaujme a snadno pohltí.

Celý svět je jeviště
a všichni lidé na něm jenom herci:
mají své příchody a odchody;
a za život každý hraje mnoho rolí...
William Shakespeare: Jak se vám líbí.

„Sociologie mě zajímala už od gymnázia, ovšem na začátku prváku jsem byla překvapená, co všechno studium obsahuje. Příjemně mě překvapila široká nabídka povinně volitelných předmětů, přičemž téměř každý předmět byl soustředěný na jinou oblast společenského bádání. Dále mi bylo umožněno vyjet na Erasmus do Belgie, což doteď považuji za svou nejbohatší zkušenost a rozhodně se nebudu bránit dalšímu výjezdu na magisterském studiu.“

Veronika Mikulová Veronika Mikulová
studentka sociologie

Praxe

Studium vám dá příležitost vyzkoušet si nabyté dovednosti ve výzkumné praxi, při stáži ve vybrané organizaci nebo třeba v týmových pracích při společné tvorbě sociologických projektů. Pokud se rozhodnete specializovat na genderová studia, čeká vás praxe povinná, kde pod vedením vyučujícího budete analyzovat svou 80hodinovou stáž ve vybrané organizaci.

Chcete vědět víc?

Více informací zde:

https://www.muni.cz/o-univerzite/fakulty-a-pracoviste/fakulta-socialnich-studii/231100-katsociologie

https://www.fss.muni.cz/about_us/workplace/kat_soc/soc_about

http://soc.fss.muni.cz/

https://www.facebook.com/katedrasociologiefss/

Uplatnění absolventů

Učíme vás přemýšlet. Bakalářské studium sociologie se zaměřuje na podporu analytických schopností, které se vám mohou hodit v nejrůznějších oborech: učitelství, žurnalistika, marketing a public relations, řízení institucí, sociální práce, imigrační politika, státní správa, řešení konfliktů, rodinné poradenství, urbanismus atd.

Připravujeme vás pro práci v oblasti sociologických výzkumných projektů nebo projektů podobné povahy. Dbáme tak na to, abyste jako absolventky a absolventi bakalářského studia byli schopní vykonávat organizační a analytické práce související s realizací projektů jako členové týmů pod odborným vedením.

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu v jednooborovém studijním plánu i v hlavním a vedlejším studijním plánu v rámci sdruženého studia představují výsledky testů základů společenských věd (ZSV). U ZSV fakulta uznává test Základů společenských věd (ZSV), který zabezpečuje společnost SCIO.

Nejpozději při uzávěrce termínu pro podání přihlášek si uchazeč závazně v e-přihlášce volí pořadí svých preferencí jednotlivých studijních plánů.

Přijímací zkouška z testů ZSV (SCIO):

Uchazeč má možnost vykonat zkoušky v pěti níže uvedených termínech. Při více pokusech se uchazeči započítá nejlepší dosažený výsledek. Fakulta uznává výsledky dosažené v těchto termínech: 9. prosince 2023, 16. ledna 2024, 3. února 2024, 2. března 2024, 23. března 2024. POZOR - nově fakulta uznává i výsledky ze šesti termínů uskutečněných v předcházejícím akademickém roce (10. prosince 2022, 4. února 2023, 4. března 2023, 2. dubna 2023, 29. dubna 2023, 20. května 2023).

Výsledky testů ZSV předává fakultě výhradně společnost SCIO, uchazeč svůj výsledek fakultě nepředává. Musí však společnosti SCIO poskytnout k předání výsledků svůj souhlas (učiní tak v rámci přihlášky u společnosti SCIO).

Praktický postup:

  • Uchazeč podá nejpozději do 29. února 2024 kompletně vyplněnou elektronickou přihlášku, závazně zvolí pořadí svých preferencí jednotlivých studijních plánů a zaplatí administrativní poplatek.
  • Paralelně se sám přihlašuje k testu u společnosti SCIO.
  • Od společnosti SCIO obdrží po svém přihlášení pozvánku k testu ZSV.
  • Účast na daném termínu (příp. termínech) si uchazeč hradí individuálně.

Vzhledem k tomu, že fakulta uznává výsledky z více termínů, při neúčasti na žádném z nich se není možné odvolávat na překážky na straně uchazeče. Náhradní přijímací zkoušky se konat nebudou.

Uchazeči, kteří se hlásí na mezifakultní studium, budou muset případně splnit podmínky přijetí do hlavního/vedlejšího studijního plánu na obou fakultách MU.

Přijetí bez přijímací zkoušky

Informace k přijetí bez přijímací zkoušky naleznete na webu FSS.

Kritéria hodnocení

Maximálně je možné získat 100 percentilových bodů. Minimální hranice pro úspěšné složení přijímacích zkoušek je percentil 60, což ovšem nemusí stačit k návrhu na přijetí (počet uchazečů navržených na přijetí je kapacitně omezen). Uchazeči, kteří této hranice nedosáhnou, budou nepřijati pro neprospěch u přijímací zkoušky.

Doporučená literatura

Ukázky testů a seznam odborné literatury ZSV.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Doporučené kombinace

Doporučené kombinace hlavních a vedlejších oborů v rámci sdruženého studia mívají zpravidla garantován vzájemný soulad rozvrhu, u ostatních kombinací tomu tak být nemusí. Studijní programy se dají kombinovat i napříč fakultami.

Kombinace s programy z Fakulty sociálních studií

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Fakulta sociálních studií
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Sociologie? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. et Mgr. Jiří Navrátil, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Nechcete nic důležitého promeškat?

Napište nám svůj e-mail a my vás budeme newsletterem informovat o důležitých akcích a termínech.

Načítám...

Chcete se na něco zeptat? Kontaktujte nás!


telefon: 549 49 7231
e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.