Francouzský jazyk a literatura

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek Fakultní termíny

Co se naučíte

Chcete mluvit a psát francouzsky lépe než Francouzi? Na Masarykově univerzitě se tomuto snu hodně přiblížíte! Ovšem to není zdaleka jediné, co studium bakalářského studijního programu Francouzský jazyk a literatura nabízí. Během studia velmi dobře poznáte a ovládnete elegantní a přitažlivý jazyk diplomacie, kterým psali mimo jiné Villon, Molière, Camus či Kundera. Jazyk, ve kterém zpívali či zpívají Edith Piaf, Garou nebo Zaz. Dále se dozvíte téměř vše o francouzské lingvistice a francouzské a frankofonní literatuře, od jejího počátku po současnost. Budete číst texty slavných autorů v originále a pochopíte, v čem obohatili evropskou kulturu a vzdělanost.

Máte také možnost zapojit se i do praktických stáží ve společnosti IBM a Lingea. V rámci programu Erasmus+ budete moci vyjet nejenom na špičkové univerzity v Paříži, v Rennes, v Dijonu či Nice, ale také se můžete podívat do exotických destinací, jakými jsou tropický ostrov Réunion nebo mrazivý kanadský Montreal.

Během studia skvěle zapadnete do široké frankofonní a frankofilní brněnské rodiny, která se schází nejenom na Filosofické fakultě, ale také na Alliance française a během různých festivalů, jako je Bonjour Brno nebo Festival francouzského filmu. I na přípravě těchto festivalů se budete moci podílet v rámci jazykové praxe.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Baví vás cizí jazyky nejenom prakticky, ale také teoreticky? Přemýšlíte o tom, jak jazyk funguje coby nástroj komunikace?
  • Čtete rádi a hodně? Přemýšlíte o textech a myšlenkách autorů, kteří nám mají dodnes co říci?
  • Chcete se naučit používat nejmodernější jazykové a literární teorie a postupy?
  • Láká vás komunikovat, překládat či tlumočit z francouzštiny do češtiny a naopak, třeba v Evropském parlamentu a dalších institucích Evropské unie, na Ministerstvu zahraničí nebo ambasádě nějaké frankofonní země v České republice nebo na ambasádě České republiky v zahraničí?

Pokud souhlasně přikyvujete, podejte si k nám přihlášku!

„Ianua linguarum reserata“

„Už na gymnáziu jsem začala se studiem románských jazyků a Filozofická fakulta MUNI mi umožnila v nich nadále pokračovat. Člověk se zdokonalí nejen v jazyce samotném, ale také v literatuře a historii. Nabízí se i možnost vycestovat do zahraničí a strávit tak semestr například ve Francii nebo dokonce na ostrově Réunion!“

Markéta Solnická Markéta Solnická
studentka francouzského jazyka a literatury

Praxe

Součástí studia jsou nepovinné odborné jazykové praxe. Můžete pracovat jednak na Alliance française a pomáhat například s přípravou festivalů či přednášek. Naše studenty také velmi vítají v nakladatelstvích a redakcích coby překladatele, spolupracujeme rovněž na přípravě titulků pro různé filmové festivaly.

Pokud vás zajímá spíše komerční praxe, pak máte možnost absolvovat semestrální stáž ve firmě IBM v rámci povinně volitelného předmětu. Ti iniciativnější z vás ale mohou také oslovit různé instituce či firmy a dohodnout se podle vlastních zájmů či zaměření. V minulosti naši studenti pracovali například v Evropském parlamentu a dalších institucích Evropské unie, na radnici v Rennes nebo na české ambasádě v Maroku.

Doporučujeme vám také alespoň semestrální pobyt v nějaké frankofonní zemi v rámci programu Erasmus+.

Uplatnění absolventů

Jako absolvent budete připraveni k práci v oblasti interkulturní komunikace, ve vnitřní a vnější firemní komunikaci, v kulturních institucích, jako redaktoři v překladatelských agenturách a odděleních národních i mezinárodních institucí a firem, jako redaktoři v mediální sféře či v nakladatelstvích a vydavatelstvích. Ve všech oblastech uplatníte zejména své jazykové kompetence a znalost odlišného kulturního prostředí.

Řečeno ve zkratce: uplatníte se všude tam, kde je vyžadována vynikající znalost francouzštiny a mateřského jazyka, i tam, kde se hodně překládá a tlumočí z francouzštiny do češtiny a naopak.

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu představují výsledky oborové zkoušky. K výsledkům Národních srovnávacích zkoušek SCIO se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nepřihlíží.

E-přihlášky ke studiu podávejte od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024.
Oborové přijímací zkoušky se konají 15. - 21. 4. 2024.
Přesný termín konání zkoušky bude uveden v elektronické pozvánce ke zkoušce, která bude vložena do e-přihlášky. Papírové pozvánky fakulta uchazečům nezasílá. Uchazeči, kteří se ve sdruženém studiu hlásí do hlavního a vedlejšího plánu, musí splnit podmínky přijetí do obou těchto plánů.

Test studijních předpokladů (TSP)

Pro přijetí ke studiu tohoto programu není třeba skládat TSP.

Oborová zkouška

Tato zkouška ověřuje znalosti uchazečů v daném oboru. Má podobu motivačního dopisu a ústního pohovoru.

Základní popis zkoušky:

Motivační dopis se píše ve francouzštině a zájemce o studium v něm uvede, proč chce studovat francouzský jazyk a literaturu, proč na Masarykově univerzitě, a jaké má plány po dokončení bakalářského studia. Motivační dopis vložte ve formátu PDF přímo do vaší e-přihlášky do rubriky Příloha 2. V rubrice zvolte správný typ sbíraného souboru, tj. „Francouzský jazyk a literatura: Motivační dopis“, a nezapomeňte kliknout na „Uložit“ dole na stránce. Dopis vložte nejpozději do 15. 3. 2024.

Ústní pohovor proběhne ve francouzském jazyce. Hodnocena bude jazyková úroveň, jazykové certifikáty, kulturní přehled a orientace v současné politice a dění v největších frankofonních zemích.

Přijetí bez přijímací zkoušky

Pro přijetí ke studiu tohoto programu není možné prominout přijímací zkoušku.

Kritéria hodnocení

  • Celkový maximální počet bodů za motivační dopis: 100
  • Bodová hranice pro prospěch za motivační dopis: 50
Všichni uchazeči, kteří získají 50 či více bodů za motivační dopis, budou pozváni k ústní přijímací zkoušce.

  • Celkový maximální počet bodů za ústní přijímací zkoušku: 100
  • Bodová hranice pro prospěch u ústní přijímací zkoušky: 50
Uchazeči, kteří uspějí u ústní přijímací zkoušky, budou seřazeni do pořadí k přijetí na základě bodového hodnocení.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Francouzský jazyk a literatura? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. PhDr. Petr Dytrt, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Nechcete nic důležitého promeškat?

Napište nám svůj e-mail a my vás budeme newsletterem informovat o důležitých akcích a termínech.

Načítám...

Chcete se na něco zeptat? Kontaktujte nás!


telefon: 549 49 7231
e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.