A show cave management: Anthropogenic CO2 in atmosphere of Výpustek Cave (Moravian Karst, Czech Republic)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Management zpřístupněné jeskyně: Antropogenní CO2 v atmosféře jeskyně Výpustek (Moravský kras, Česká republika)
Autoři

LANG Marek FAIMON Jiří PRACNÝ Pavel KEJÍKOVÁ Sandra

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal for Nature Conservation
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jnc.2016.11.007
Obor Geochemie
Klíčová slova Anthropogenic impact; Carbon dioxide; Dynamic model; Recession analysis; Response time; Show cave
Popis Antropogenní vliv na koncentrace CO2 byl studován v Medvědím dómu jeskyně Výpustek, zpřístupněné jeskyni v Moravském krasu (Česká republika), během období aktivní ventilace a zvýšené návštěvnosti. Studie ukázala, že přírodní koncentrace CO2 byly řízeny (i) přírodními vstupními toky CO2 z půd/epikrasu (až ~ 5.64 × 10-2 mol s-1); a (ii) advektivními toky CO2 z jeskynní atmosféry (až 4.66 × 10-2 mol s-1). V přítomnosti návštěvníků dosahoval antropogenní tok CO2 do dómu až ~ 0.13 mol s-1 a převyšoval všechny ostatní toky CO2. Dosažitelné antropogenní stacionární stavy při dostatečné době pobytu (až 2.65 × 10-1 mol m-3) by mohly přesáhnout přírodní koncentrace CO2 více než devětkrát v závislosti na počtu návštěvníků. Recesní analýza antropogenních pulzů ukázala, že intervaly mezi jednotlivými skupinami návštěvníků by musely být až ~ 6 hodin, aby se jeskynní prostředí mohlo vrátit do přírodních podmínek. I když takové pauzy mezi jednotlivými návštěvami jsou těžko realizovatelné, byla provedena analýza rizik spojených s porušením přírodních podmínek. Ukázala, že podmínka, podle níž se skapová voda stává agresivní ke kalcitu (tj. bod kdy PCO2 v jeskynní atmosfře přesáhne hypotetické koncentrace CO2 v epikrasu participující na vzniku vody, PCO2(H) = 10-1.56) je potenciálně dosažitelná pouze za extrémních podmínek (enormní doba pobytu návštěvníků a jejich počet). Avšak v případě zkondenzované vody, žádný nárůst koncentrací CO2 nezpůsobí nárůst agresivity vody ke kalcitu. Proto je v obdobích a místech zvýšené kondenzace důležité usilovat o ochranu přírodních podmínek.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.