Competitiveness of Czechoslovak Exports under Socialism and its Impact on Industries’ Output Growth after 1989

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Konkurenceschopnost československých exportů za socialismu a její dopad na růst průmyslových odvětví po roce 1989
Autoři

COUFALOVÁ Lucie MIKULA Štěpán ŽÍDEK Libor

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Economics of Transition and Institutional Change
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
www Odkaz na webovou stránku, z níž je článek dostupný
Doi http://dx.doi.org/10.1111/ecot.12232
Klíčová slova Foreign trade; socialist Czechoslovakia; competitiveness; production growth; transition period
Přiložené soubory
Popis Článek se zabývá výkonem zahraničního obchodu v centrálně plánovaném období socialistického Československa a jeho důsledky v transformačním období. Cílem článkuje zjistit, zda konkurenceschopnost export před rokem 1989 pozitivně ovlivnila výkonnost podniků v transformačním období. K určení důvodu nízké konkurenceschopnosti socialistických podniků je užito metody orální historie, založené na rozhovorech s tehdejšími manažery. Ukazujeme, že úroveň konkurenceschopnosti byla ovlivněna více faktory. Některé z nich byly systémové povahy, jako například struktura pobídek, jež nepodněcovala manažery k tomu, aby usilovali o vyšší produktivitu. Další příčiny souvisely s každodenními operacemi podniků a nedostatkem západních technologií. V další části je použita ekonometrická analýza, s cílem zjistit, zda existuje nějaký vztah mezi konkurenceschopností v pozdním socialismu (schopnost exportovat na světové trhy) a produktivitou v transformačním období. Očekávali jsme, že odvětví, která byla schopna vyvážet na západní trhy během centrálně plánovaného období, byla po pádu režimu úspěšnější. Naše zjištění však tuto hypotézu nepodporují.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.