„Oxy-dravit“ z turmalinitů krkonošsko-jizerského krystalinika

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČOPJAKOVÁ Renata ŠKODA Radek VAŠINOVÁ GALIOVÁ Michaela

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea v Praze
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova „oxy-dravite“; dravite; chemical composition; tourmalinite; Krkonoše-Jizera Crystalline Massif; Northern Bohemia
Popis Turmalinity (Tu + Qtz + Ms + Chl +/- Grt) krkonošsko-jizerského krystalinika tvoří stratiformní polohy v okolních svorech (Ms + Qtz + Grt + Chl +/- Tu +/- Bt). Turmalín vykazuje tři chemicky odlišné domény. Objemově převažuje nejstarší Mg-bohatý turmalín (Mg/(Mg+Fe) = 0.81-0.99) s jemnou oscilační zonálností. Mg- bohatý turmalín je od okraje zatlačován skoryl-dravitem (Mg/(Mg+Fe) = 0.51-0.69) a lokálně, v polohách bohatých muskovitem, je částečně či kompletně zatlačený turmalínem z řady skoryl-dravit – foitit-magnesio-foitit (Mg/(Mg+Fe) = 0.42-0.65). Dominantní Mg-bohatý turmalín je alkalický (0.59-0.85 apfu Na; 0.04-0.39 pfu Xvac; 0.03-0.19 apfu Ca), bohatý Al (6.14-7.09 apfu) a WO2- (0.25-0.87 apfu O). Jedná se o turmalín z řady “oxy-dravit” – dravit. Mg-bohatý turmalín je premetamorní, a vznikal z fluid s vysokým podílem mořské vody. Geneticky patrně souvisí se vznikem sulfidických ložisek v blízkých amfibolitech. Obě generace mladších skoryl-dravitů jsou považovány za metamorfní.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.