Projekční vrstvy v olomoucké architektuře doby barokní. In: Ladislav Daniel, Filip Hradil (eds), Město v baroku, baroko ve městě.

Autoři

KROUPA Jiří

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy Vlastivědného muzea v Olomouci : Společenské vědy
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova Baroque Architecture; Olomouc; Jesuit planning; Multilayered planning; The late baroque production and Engineering.
Popis Výstava Olomoucké baroko představila značné množství zajímavého materiálu, který se váže k místní architektonické produkci. Následující úvaha se pokouší naznačit jednu z možností, jak lze takový materiál znovu promyslet. Přibližuje se k metodické hypotéze o mnohovrstevnatém a korporativním projektovaní staveb v době barokní. Proto je zvoleno několik dílčích sond do olomoucké stavitelské praxe. Nejprve je ukázáno postupné plánování olomouckých jezuitů na počátku 18. století a jsou identifikovány původní plány Michaela Josefa Kleina pro jejich kostel s kolejí, poté je stručně upozorněno na ty olomoucké realizace, v nichž bychom mohli nalézt doklady mnohovrstevnatého projektování a nakonec je plédováno za nový přístup k architektonické tvorbě mladší generace dosud spíše podceňovaných olomouckých stavitelů a inženýrů kolem poloviny 18. století.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.