Český Springfield: velká firma na malém městě

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

OSMAN Robert ŠERÝ Ondřej

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Geografický výzkum: participace a angažovanost
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova community; company EDP; Rousínov; Komořany; meaning; social development; cultural development; qualitative research
Popis Příspěvek se zabývá vztahem velké firmy a malého města, přesněji ovlivňováním sociálního klimatu obce významným ekonomickým subjektem. Reaguje tak na přílišnou ekonomickou orientaci dosavadních regionálně rozvojových výzkumů, v rámci nichž se sociální a kulturní otázky řeší spíše okrajově či neřeší vůbec. Na případu společnosti EDP s.r.o., která má lokalizovány své výrobní závody v Rousínově a Komořanech u Vyškova, je zkoumáno, jakých významů nabývá tento podnik pro místní obyvatele. Po provedení analýzy místního tisku a relevantních webových stránek se hlavními výzkumnými metodami staly nezúčastněné pozorování a semistrukturované rozhovory s místními obyvateli, případně zaměstnanci firmy. Výzkum od samého počátku provázel i didaktický cíl, jelikož byl realizován v rámci výuky vysokoškolského předmětu, jež se věnuje využití kvalitativních metod v geografii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.