Meteorologická pozorování Alexandra Zawadzkého v Brně v letech 1861-1867

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BRÁZDIL Rudolf ŘEZNÍČKOVÁ Ladislava VALÁŠEK Hubert

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie - Sborník České geografické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Vědy o atmosféře, meteorologie
Klíčová slova meteorological observation; air pressure; air temperature; precipitation; wind; atmospheric phenomena; Alexander Zawadzki; Pavel Olexík; Brno
Popis Za počátek novodobých meteorologických pozorování v Brně jsou obvykle považovány systematické metorologické záznamy od dr. Pavla Olexíka započaté rokem 1848. Souběžně s Olexíkem prováděl od září 1861 do prosince 1867 svá meteorologická pozorování také profesor vyšší německé reálky v Brně Alexander Zawadzki. Třikrát denně zaznamenával hodnoty tlaku a teploty vzduchu, srážek, větru a atmosférických jevů. Jeho pozorovací deník zahrnuje také fenologické údaje a informace o meteorologických a jiných přírodních jevech v českých zemí a Evropě. Při vzájemné konfrontaci meteorologických pozorování Zawadzkého a Olexíka byla nalezena poměrně velká shoda, a to především v údajích pro tlak a teplotu vzduchu, rozdíly jsou nevýznamné také pro směr větru, srážkové úhrny a počty dnů s deštěm a sněhem. Menší shoda pak byla zjištěna v případě výskytu atmosférické jevů. Také díky meteorologické činnosti Gregora Johanna Mendela se Brno stalo významným centrem meteorologie ve východní části českých zemí v 60. letech 19. století.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.