Kvantifikace ekosystémových funkcí krajiny v povodí malých vodních toků

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JAKUBÍNSKÝ Jiří

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Fyzickogeografický sborník 11 - Fyzická geografie a kulturní krajina v 21. století - Příspěvky z 30. výroční konference Fyzickogeografické sekce České geografické společnosti konané 6. a 7. února 2013 v Brně
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova ecosystem function; small watercourse; river landscape
Popis Příspěvek se věnuje problematice vyjádření vybraných funkcí ekosystémů, které jsou specifické pro oblast říční krajiny. Uvedené téma je řešeno na příkladu dvojice modelových lokalit v podobě povodí malých vodních toků na jižní Moravě. Obě povodí jsou typická významným antropogenním tlakem na přirozené environmentální hodnoty. Rozdílný charakter zájmových lokalit, který se projevuje především v odlišném způsobu využití území, je studován z pohledu hodnoty ekosystémových funkcí, poskytovaných zpětně lidské společnosti. Příspěvek upozorňuje na význam říční krajiny jako důležitého ekotonu, zvyšujícího diverzitu krajinné struktury a podílejícího se na kvalitě vzájemných vazeb mezi vodním tokem a okolní krajinou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.