Prostorovost Brna

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HYNEK Alois HERBER Vladimír SVOZIL Břetislav KARVÁNKOVÁ Petra MARŠÁLKOVÁ Kateřina OKLEŠŤKOVÁ Pavla KOUŘIL Aleš SUDICKÝ Petr

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Prostorovost: místa, území, krajiny, regiony, globiony
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova The City of Brno; space; spatiality; mental maps; gender; religion
Popis Město Brno může být prezentován jako multivrstva prostorového jevu s vlastním prostorem a prostorovostí z různých společenských procesů. Můžeme identifikovat Velké Brno s okrajem řetězce mikroregionálních uzlů, které mají silné ekonomické, kulturní, sociální, environmentální a politické vztahy s Brnem. Příspěvek obsahuje rovněž tři dílčí studie, které jsou výsledkem projektového pojetí univerzitního studia geografie, ničím nepřikrášlované, nicméně jasně ukazující invenci studentů/ek v terénním výzkumu. Pochopit prostorovost znamená mj. porozumění území ve smyslu site/situation, což je jedna ze současných variant antického řeckého topos/chór. Je svrchovaně napínavé sledovat jak absolutní prostor ulic, budov, zahrad, parků atd. pulsuje sociálními procesy, jež vytvářejí relativitu tohoto prostoru – prostorovost.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.