Rozšíření hořce tolitovitého (Gentiana asclepiadea L.) v geomorfologickém okrsku Radhošťský hřbet s ohledem na vybrané ekologické faktory

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VYBRAL Petr CULEK Martin

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Carpathica Occidentalis
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova distribution area; environmental factors; Moravskoslezské Beskydy Mountains; spatial mapping
Popis Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea)je chráněný druh flóry České Republiky, mj. proto, že se přirozeně vyskytuje pouze v Krkonoších, Jizerských horách, Javorníkách a Moravsko-Slezských Beskydech. V článku je prezentováno jeho detailní rozšíření na západní hranici beskydské arely, což je zpracováno na základě velmi podrobného terénního mapování. Podstatné je zpracování korelací výskytu hořce s ekologickými proměnnými prostředí, lesními typy i biotopy Natura 2000. Vše bylo zpracováno v prostředí GIS. Rozšíření hořce je silně vázáno na dostatek světla a zvýšenou vlhkost prostředí. Maxima hustoty výskytu hořce jsou ve výšce nad 1050 metrů nad mořem, kde je dostatečná vzdušná i půdní vlhkost i dostatek světla. Ve středních polohách hor je hořec vázán téměř výhradně na okraje lesních cest, při úpatí hor na podmáčená stanoviště.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.