Turmalinit z Velkých Žernosek (oparenské krystalinikum, severní Čechy)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HOUZAR Stanislav CEMPÍREK Jan TOMAN Jiří HRAZDIL Vladimír FILIP Jan RADOŇ Miroslav

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea v Praze
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova dravite; trivalent iron; chemical composition; evolution; tourmalinite; Oparno Crystalline Complex; Northern Bohemia
Popis Turmalinit z lokality Kalvárie u Velkých Žernosek (severní Čechy, Česká republika) se vyskytuje v podobě masivních turmalínem bohatých poloh (obsah křemen do 10 %) uzavřených v biotit-muskovitikých metapelitech (fylity až břidlice). Byly zde zjištěny dva typy výskytů: a) monominerální turmalinity s akcesorickým biotitem, chloritem, fluorapatitem, muskovitem, kalcitem a K-živcem; b) turmalín-epidot-křemenné turmalinity s granátem, muskovitem, chloritem a vzácně titanitem a zirkonem. Celkem lze rozlišit čtyři generace turmalínů podle textury a chemického složení. Obsahy Fe3+, Fe2+, Ti, Ca, Na a F jsou v těchto turmalínech velmi variabilní. Podobné výskyty turmalinitu v Oparenském krystaliniku (lokality Oparno-Černodolský mlýn, Chotiměř) jsou typické vyšším zastoupením křemene a tvorbou turmalín-křemenných žil v muskoviticko-biotitických rulách. V porovnání se studovaným výskytem mají turmalíny z těchto lokalit vyšší obsahy Mg, Al a Ca a naopak nižší zastoupení Na a OH. Všechny tyto horniny vznikly metamorfózou B bohatého protolitu, přičemž zdroj B je nejasný.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.