Meteorologická pozorování Josefa Lukotky ve Vsetíně v letech 1903-1923

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BRÁZDIL Rudolf VALÁŠEK Hubert KAŠIČKOVÁ Lucie CHROMÁ Kateřina

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Meteorologické zprávy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Vědy o atmosféře, meteorologie
Klíčová slova meteorological observation; air temperature; precipitation; meteorological phenomena; weather extremes; Vsetín; Josef Lukotka
Popis Meteorologická měření a pozorování jednotlivců mohou v některých případech doplňovat standardní meteorologická pozorování. Valašský písmák Josef Lukotka (1865–1925) prováděl taková pozorování počasí spolu s měřením teploty vzduchu ve Vsetíně. Jeho deníky začínající v roce 1903 mají zpočátku klasickou podobu kronikářských zápisů o počasí, ale brzy nabyly charakter systematických denních záznamů počasí s měřením teploty vzduchu v nepravidelných ranních, poledních a večerních termínech. Deníky končí zápisem pro 29. listopad 1923. V příspěvku jsou porovnána Lukotkova měření teploty vzduchu a četnosti srážkových dnů s pozorováními standardních meteorologických stanic ve Vsetíně. Poznatky o variabilitě teploty vzduchu, srážek a meteorologických jevů (bouřky, mlhy) podle Lukotkových pozorování v období 1903–1923 jsou doplněny informacemi o povodních, epizodách sucha, vichřicích, časných/pozdních mrazech a o konvektivních bouřích, jejichž průběh a dopady Lukotka často popisuje. Analýza ukázala, že i v období systematických meteorologických pozorování prováděných pověřenou institucí (meteorologická služba) mohou pozorování jednotlivců mimo pravidelnou pozorovací síť přinést důležité doplňkové informace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.