Historická perspektiva ochrany člověka při přírodních katastrofách

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MILÉŘ Tomáš

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process: Proceedings of abstracts and electronic version of reviewed contributions on CD-ROM.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Civil protection, intergenerational transfer of information, education, natural disasters, global climate change.
Přiložené soubory
Popis Na české základní a střední školy se vrací „branná výchova“ jakožto „ochrana člověka za mimořádných událostí“ a na základě nařízení vlády se toto téma zavádí také do výuky na pedagogických fakultách. Potřeba připravovat budoucí generace na možná rizika existovala vždy. Obsah vzdělávání odráží aktuální potřeby společnosti a závažnost rizik, přičemž v současnosti je nutné především posilovat připravenost občanů na živelní katastrofy. Mezigenerační předávání zkušeností s přírodními katastrofami se osvědčilo a v historii lidstva má hluboké kořeny. Vlivem globální změny klimatu budou v 2. polovině tohoto století na Zemi panovat takové podmínky, s jakými lidstvo dosud žádnou zkušenost nemá, proto připravovat budoucí generace na živelní pohromy lze jen v omezené míře.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.