Determinants of Gratuity Size in the Czech Republic:Evidence from Four Inexpensive Restaurants in Brno

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Determinanty výše spropitného v České republice: evidence ze čtyř ne-nákladných restaurací v Brně
Autoři

KVASNIČKA Michal SZALAIOVÁ Monika

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Review of Economic Perspectives - Národohospodářský obzor
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
www https://content.sciendo.com/downloadpdf/journals/revecp/15/2/article-p121.xml
Doi http://dx.doi.org/10.1515/revecp-2015-0013
Obor Ekonomie
Klíčová slova restaurant tipping; the Czech Republic
Přiložené soubory
Popis Text prezentuje výsledky první studie zkoumající, které faktory ovlivňují spropitné v restauracích v České republice. Ukazuje, že spropitné se zde vyvinulo do podoby, která má některé shodné znaky s normou známou z USA, Kanady a Izraele, ale jsou zde i jisté významné rozdíly. Stejně jako v těchto třech zemích spropitné roste s výší účtu, ale spropitné jako procento účtu je zde nižší. Výše účtu také vysvětluje nižší část rozptylu spropitného. Podobně kvalita služby zvyšuje spropitné a tento vliv roste s velikostí skupiny. Pravidelní zákazníci dávají překvapivě nižší spropitné a častěji spropitné nedají. To podporuje hypotézu, že vztah mezi frekvencí návštěv a výší spropitného je artefaktem chybějící proměnné, a že pravidelní zákazníci dávají jiné spropitné, protože patří do jiné sociální skupiny než náhodní návštěvníci. Také zákazníci platící kartou nedávají spropitné častěji a interakce mezi použitím platební karty a výší účtu je statisticky nevýznamná. Velikost skupiny snižuje spropitné vyjádřené jako procento účtu, což podporuje hypotézu o rozptylu zodpovědnosti. Jsou tu i rozdíly mezi pohlavími: muži dávají vyšší spropitné než ženy a číšnice dostávají vyšší spropitné než číšníci. Čas strávený u stolu, spotřeba alkoholických nápojů a kouření výši spropitného neovlivňují; může ji však ovlivnit počasí. Zákazníci dávají nižší spropitné a častěji je nedají, pokud si objednali "meníčko". Zákazníci obecně zaokrouhlují celkový výdaj, nikoli spropitné, což vytváří "magnitude effect".
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.