Výskyt Toxoplasma gondii u prasat domácích a divokých chovaných v různých produkčních systémech

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLANÝ Michal RESLOVÁ Nikol LAMKA Jiří BABÁK Vladimír LORENCOVÁ Alena

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova food safety; zoonoses; serology; molecular diagnostics
Přiložené soubory
Popis Toxoplasmóza zaujímá přední místo mezi alimentárními onemocněními způsobenými parazity. Vzhledem k výskytu původce toxoplasmózy u prasat představuje konzumace nedostatečně tepelně opracovaného vepřového masa zdravotní riziko. V České republice stále chybí ucelená data o výskytu T. gondii u prasat a dalších hospodářských zvířat. Cílem této studie bylo zjistit pomocí sérologické diagnostiky a specifické qPCR výskyt T. gondii u prasat domácích (n = 198) a prasat divokých (n = 396) chovaných v různých produkčních systémech. Výskyt T. gondii byl prokázán v domácích (27,6 %), ekologických (18,8 %) i konvenčních (3,3 %) chovech prasat i u prasat divokých (15,4 %). Molekulární detekce genotypu II naznačuje, že v České republice cirkuluje pouze jeden klonální typ T. gondii. Z výsledků studie je patrný četnější výskyt T. gondii v ekologických a domácích chovech prasat, ve kterých jsou zvířata chována v úzkém kontaktu s vnějším prostředím. Konzumace vepřového masa a masa divokých prasat představuje riziko infekce toxoplasmózou pro člověka, zejména při nedodržení správných hygienických a stravovacích návyků.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.