Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LORENCOVÁ Alena LAMKA Jiří RESLOVÁ Nikol SLANÝ Michal

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova Toxoplasma gondii; zoonosis; lamb meat; goat meat; serology; qPCR
Přiložené soubory
Popis Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=39) a jehňat (n=18) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskyt protilátek proti T. gondii u 28,2 %, respektive 27,8 % jedinců. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 10,3 % kůzlat a 16,7 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.