Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČAPKA František

Rok publikování 2015
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis České cukrovarnictví prošlo v 19. století mimořádně dynamickým a rozporuplným vývojem, v němž se střídaly úspěchy s prohrami. V jeho průběhu sice stále vznikaly nové a nové cukrovary, ale současně mnohé po desítkách zanikaly. Postupně se cukrovarnictví stávalo na Moravě a ve Slezsku (a přirozeně i v Čechách) nejvýznamnějším odvětvím potravinářského průmyslu s výrazně exportním zaměřením. Výzkumná studie v první části jen orientačně přibližuje hlavní řepařské oblasti v moravskoslezské zemi a následně se pak zabývá zakladatelským obdobím cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do hospodářské krize v roce 1873. Zakladatelské období je rozděleno do tří časových úseků.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.