Významné baktericidní účinky želatinových nanovláken modifikovaných oxidovanou celulózou
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2014 |
Druh | Konferenční abstrakty |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Tato práce je zaměřena na přípravu želatinových nanovláken, která jsou modifikována solemi oxidované celulózy. Želatina je směs bílkovin, která se získává částečnou hydrolýzou přírodního proteinu - kolagenu. Je biokompatibilní, biodegradabilní a má vysokou absorpční schopnost. Oxidovaná celulóza a její soli jsou také biokompatibilní, biodegradabilní a vykazují antibakteriální a hemostatické účinky. Touto prací jsme se snažili získat materiál, který by kombinoval jmenované vlastnosti obou látek. Pomocí elektrostatického zvlákňování byla získána nanovlákna s unikátními baktericidními účinky vůči kmenu bakterií E. Coli. Chemické složení připravených vláken bylo studováno pomocí ATR-FTIR spektroskopie a EDX elementární analýzy, které potvrdily přítomnost oxidované soli v nanovlákenném materiálu. Pomocí skenovací elektronové mikroskopie byl určen průměr získaných nanovláken a jejich morfologie. Metodou chemické bioluminiscence byly prokázány baktericidní účinky, které ve většině případů vykazovaly téměř úplnou mortalitu po celou dobu testování. Námi připravený materiál může mít potenciální využití v chirurgii,v regenerativní medicíně měkkých tkání (popáleniny), případně ve tkáňovém inženýrství. |
Související projekty: |