Was the Xiongnu gloss "dried fermented milk" borrowed from Tocharian?

Logo poskytovatele
Autoři

BLAŽEK Václav

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Sino-Western Communication
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova Chinese; Xiongnu; Tocharian; Iranian; glos; dried curd; milk
Popis In the present contribution the Tocharian etymology of the gloss mi-luo/lí/li "dried fermented milk" < Middle Chinese *mek-lwa (or *-lye) is introduced. It is based on Tocharian A malke, B malkwer "milk", replacing the etymological attempt of Bailey, who speculated about the Iranian source of the Xiongnu gloss, reconstructing *mi:la:ka- < *miža:ka- < *miyž- on the basis of Khotanese biśi:, beśi: "buttermilk", Yaghnobi mešin, mayšin id., Ossetic Iron mi:syn, Digor mesin "whey".
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.