Komentované fytocenologické snímky z České republiky. 1.

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DŘEVOJAN Pavel NOVÁK Pavel SÁDLO Jiří

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy České botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova Braun-Blanquet approach; Czech Republic; phytosociology; plant communities; plant ecology; syntaxonomy; vegetation
Přiložené soubory
Popis Příspěvek představuje první díl série článků, ve kterých by měly být komentovány vybrané význačné vegetační typy zaznamenané na území České republiky. V tomto dílu jsou zahrnuty následující vegetační typy: 1) Vápnomilné bory rostoucí na vápencových skalních výchozech v Moravském krasu, které lze pravděpodobně řadit do svazu Erico-Pinion. Tento svaz zahrnuje perialpidské vápnomilné bory, které náleží k velmi vzácným vegetačním typům České republiky. 2) Ruderální vegetace s vysokou pokryvností Chenopodium murale (asociace Polygono arenastri-Chenopodietum muralis) zaznamenané aktuálně na jihu Moravy. 3) Ruderální vegetace s dominancí Tribulus terrestris (asociace Tribulo-Tragetum) zjištěná v Brně, jde o první záznam tohoto vegetačního typu v celé České republice. 4) Slanomilné trávníky ze svazu Puccinellion limosae pozorované na obnoveném jihomoravském slanisku Zápověď u Terezína. 5) Druhově chudá vodní vegetace s neofytní kapradinou Azolla filiculoides (asociace Ceratophyllo-Azolletum filiculoidis), která byla poprvé zaznamenána na také na Moravě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.