Diet in transitory society : isotopic analysis of medieval population of Central Europe (ninth–eleventh century AD, Czech Republic)

Logo poskytovatele
Název česky Strava v přechodové společnosti : izotopové analýzy populace střední Evropy (9.-11. stol., Česká republika)
Autoři

KAUPOVÁ Sylva VELEMÍNSKÝ Petr HERRSCHER Estelle SLÁDEK Vladimír MACHÁČEK Jiří POLÁČEK Lumír BRŮŽEK Jaroslav

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archaeological and Anthropological Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12520-016-0427-8
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Stable isotopes; Millet; Middle Ages; Great Moravia; Socioeconomic stratification
Přiložené soubory
Popis Náplní práce je studium stravování v kontextu formování státu, christianizace, urbanizace na příkladu Velkomoravské říše (9. stol. n.l. Česká rpeublika). Zkoumal se dále i rozpad sociálních struktur na začátku 10. stol. a následná revitalizace v 11. stol. U 189 dospělých jedinců a 74 zvířat byly změřeny hodnoty uhlíku a dusíku v kostech. Tyto nálezy pocházely z různých socioekonomických kontextů (centrum/zázemí) a období (velkomoravské / mladohradištní).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.