The Violence of Knowledge in Practices Toward Roma in the Czech Republic The Historical Echo of Surveillance During Socialism

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Násilí se znalostí v praxích ohledně Romů v České republice: historické echo náhledu za socializmu
Autoři

SHMIDT Victoria

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Global Humanities
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Violence of knowledge; Roma; socialist policies
Popis Zřejmě chybí vysvětlení systematické segregace Romů v socialistickém Československu, a to zůstává překážkou v pokusech překonat diskriminaci nejen v podobě extrémů jako ústavní péče, odebrání dětí, nucenému vystěhování a sterilizace, ale i dennímu tlaku a omezení. Tento text rozebírá souvislost mezi procedurami omezení práv Romů a argumentaci ve prospěch takovýchto omezení jako rámec dlouholetého institucionálního násilí proti Romům. V současnosti se obhájci lidských práv soustředí na změny procedur, které umožňují přístup Romů k sociálním právům a bojují za obnovu organizačních přístupů, ale vývoj alternativ násilí vyžaduje i transformaci toho, jak si všímají Romů a sociální praxe kolem nich. Argumenty pro a proti mají velký význam – zejména v případě dlouholeté historie bezmoci, kterou Romové zažili.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.