Život ve zdraví jako výzva především mozku?

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DOKULIL Miloš

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference 70 ve zdraví. Soubor příspěvků z mezinárodní konference konané dne 8.–9. září 2016
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
www https://munispace.muni.cz/index.php/munispace/catalog/book/865
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8477-2016
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova determinants of life; external stress; proportion of life sitting down; purposeful stereotypes; theta rhythm in preschool years; safety psychology background of reflection
Popis Jsou tu mnohé determinanty, od genetických přes klimatické po ty politicko-sociální, a ne jen vnitrostátně dané. Máme dlouhé dětství a stále aktuálnější možnost dožít se vyššího věku; s potřebou stále vyšší úrovně kvalifikace. Nepřehlédnutelná je potřeba žít v relativně stabilní rodině. U stravovacích programů je třeba být opatrný vůči reklamám (poukazujících na tajemné procedury Orientu, zázračná vyléčení z rakoviny). Hodně času člověk prosedí hned školní docházkou, sedavým zaměstnáním, ale i zábavou vsedě. Účelné stereotypy čelit tomu pohybem nevzniknou samovolně, ani jen předsevzetími. Hned prvních šest let života je specifických nervově a psychologicky. Lidský život je úkol, a navíc výzva, ale i bilance jistého jeho plnění; dokonce s nutností být v přesahu vůči pouhému přežívání a spotřebou vylepšit také předpoklady, jimiž člověk disponuje. Aby tu zdravé tělo nebylo jen samoúčelně.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.