Úrazová prevence a poskytování první pomoci na dvou středních školách v brněnském regionu

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference 70 ve zdraví. Soubor příspěvků z mezinárodní konference konané dne 8.–9. září 2016
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://munispace.muni.cz/index.php/munispace/catalog/book/865
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8477-2016
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova safety; questionnaire; teacher; prevention; first aid; interview; school; injury; research; health; student
Popis Správné poskytnutí laické první pomoci při akutních stavech ohrožení zdraví a života je klíčové pro všechny populační skupiny. Vyšší pravděpodobnost výskytu úrazů je spojena se studiem žáků na odborných školách a učilištích. Proto je nezbytné, aby pedagogové i žáci znali dobře zásady bezpečnosti práce a základy poskytování první pomoci. Byla uskutečněna pilotní dotazníková studie mapující úroveň aktivit první pomoci a úrazové prevence na dvou školách v brněnském regionu. Byl osloven vzorek 80 žáků ze 2 středních škol. Bylo využito anonymního dotazníku o 25 položkách doplněného o polostrukturované rozhovory o 8 položkách s pedagogy zodpovědnými za první pomoc a bezpečnost práce. Bylo zjištěno, že výuka první pomoci je nesystematická, chybí v ní řada podstatných informací a procvičování praktických dovedností. Bezpečnost a ochrana zdraví jsou na sledovaných školách zabezpečeny dobře.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.