Transformace kategorické proměnné na proměnnou kontinuální na příkladu návštěvnosti bohoslužeb

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PALEČEK Antonín

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www https://doi.org/10.13060/00380288.2017.53.4.359
Doi http://dx.doi.org/10.13060/00380288.2017.53.4.359
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova frequency of church attendance; methodology of quantitative religious research; numerical variable; intergenerational and intragenerational transmission
Přiložené soubory
Popis Proměnné obsahující údaje o četnostech návštěvnosti respondentů na bohoslužbách jsou obsaženy v mnoha výběrových šetřeních. Tyto proměnné bývají kategorické, ordinálního typu. Při kvantitativní analýze inter a intrageneračního přenosu návštěvnosti bohoslužeb však může použití kategorických proměnných přinášet některá omezení. V této práci je diskutován i testován možnosti odlišného metodologického přístupu, ve kterém jsou původní kategorické proměnné indikující četnost návštěvnosti transformovány do proměnných číselného typu. Zjednodušeně, ptáme se kolikrát navštívil respondent bohoslužby během jednoho roku a tento údaj je obsažen v nové proměnné. Tyto číselné proměnné mají několik analitických výhod. Za prvé, informace o četnosti návštěvnosti není rozdělena do více kategorií a to je přínosné pro vícerozměrné analýzy. Za druhé, při nedostatečném počtu případů v datovém souboru není nutná redukce kategorií do nižšího počtu. Za třetí, výsledek analýzy může být prezentován jako jedna číselná hodnota. Jednotlivé příklady budou úžeji zaměřeny na míru inter a intragenerační reprodukce návštěvnosti bohoslužeb. Analytické možnosti transformovaných číselných proměnných návštěvnost bohoslužeb budou testovány na datech z mezinárodního výběrového šetření ISSP 2008 – Religion.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.