Výběr metody účelové zonace území podle zastoupení objektů dědictví průmyslové společnosti: Příklad postindustriální kulturní krajiny Kamenicka

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOLEJKA Jaromír RUDA Aleš

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie - Sborník České geografické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova data pre-processing, zonation methods, GIS tools
Popis Údaje z terénního průzkumu areálů a objektů dědictví průmyslového období byly zpracovány pomocí GIS za účelem identifikace ploch (zón) s předem definovaným podílem dědictví jako zvláštních typů současné krajiny. Experimenty s dostupnými interpolačními metodami (binární model, fokální statistika, IDW, jádrového odhadu a jejich kombinace) byly aplikovány na různé velikosti rastrových elemetů i bodové shluky a vedly k cenným výsledkům. Statistické porovnání bylo použito pro výběr nejlepšího výstupu reprezentovaného fokální statistikou pro pohybující se okno 15x15 pixelů na binárních mapových datech o velikosti pixelu 30 m při průmětu na zem. Zjištěná jádra postindustriální krajiny (PIK) byla vybavena vhodnými návrhy pro rozvoj.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.