Perspektivy utváření pohybového a výživového režimu dětí

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MUŽÍK Vladislav MUŽÍKOVÁ Leona

Rok publikování 2017
Druh Článek ve sborníku
Konference Život ve zdraví 2017. Soubor příspěvků z mezinárodní konference konané ve dnech 7.–8. září 2017
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www Čítárna Munispace
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8875-2017
Klíčová slova Physical literacy; nutrition literacy; physical activity patterns; nutrition habits; primary education content; educational area Humans and Health, educational area Humans and their World; individual physical activity programs; cooperation between the school and the family
Popis Příspěvek upozorňuje na důležitost utváření pohybové a výživové gramotnosti dětí a formování jejich pohybového a výživového režimu. Komentuje aktuální poznatky a hodnotí reálné možnosti školy při utváření pohybového a výživového režimu žáků. Připomíná výsledky pokusného ověřování edukačního programu Pohyb a výživa, které probíhalo v letech 2013 – 2015 pod garancí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na základě ověřených poznatků autoři konstatují, že na utváření pohybové a výživové gramotnosti dětí se nepodílí pouze školní výuka, ale celý komplex vzdělávacích podnětů, informačních zdrojů a způsobů rodinného života. Autoři zdůrazňují, že je nutné zkvalitnit obsah základního vzdělávání v oblasti pohybu a výživy zejména v rámci vzdělávacích oblastí Člověk a zdraví a Člověk a jeho svět. V závěrech příspěvku autoři navrhují opatření pro zefektivnění celkového pohybového a výživového režimu dětí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.