Umění ve věku environmentalismu. Česká devadesátá

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NAVRÁTIL Ondřej

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Klíčová slova art; environmental issues; commitment; nineties; Newton a Helen Mayer Harrisonovi; Thomas Büsch; Lukáš Gavlovský; Federico Díaz; Jiří Zemánek
Popis Tématem textu jsou reflexe problematiky životního prostředí v dílech českých a na našem území působících umělců v 90. letech minulého století. Pozornost je věnována především čtyřem uměleckým projektům, které volně spojuje charakteristika angažova-nosti, velkých ambicí a realizační náročnosti. Přestože všechny zůstaly nedokončeny, jsou dobově nejvýraznějšími zástupci této pomyslné kategorie a zároveň je můžeme zařadit mezi nejvýznamnější reflexe environmentálních idejí v českém umění. Projekty Heleny Mayer a Newtona Harrisonových a dále Thomase Büsche a Jaroslava Kabilky lze charakterizovat jako importy, přesahy zahraničního uměleckého, environmentálně orientovaného aktivismu na lokální scénu. Díla Lukáše Gavlovského a Federica Díaze můžeme naopak vnímat jako zelenou fazetu postupně se vynořující angažovanosti do-mácích umělců. Gavlovského projekt se ubírá více ve směru praktičtějšího aktivismu, v Díazově se netradičně prolíná autorův technooptimismus s holistickými a spirituální-mi vizemi. V souhrnu tyto příklady také umožňují vytvořit si kompaktnější představu o zelených přístupech v českém umění dané doby. Ukazuje se přitom, že charakter těchto reflexí environmentální problematiky poměrně přesně kopíruje některé vývojové trendy českého umění, tj. jen pomalu ustupující nedůvěru k angažovanému umění nebo určitý romantický a transcendentální rys.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.