Znalost i vztah. Edukační strategie učitelky jako podpora inkluze různosti ve výuce

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOUBEK Petr

Rok publikování 2017
Druh Článek ve sborníku
Konference Perspektivy výchovy a vzdělávání v podmínkách současného světa
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www Webová stránka konference
Klíčová slova inclusive education; being with a pupil; awareness of pupils' educational needs; pupil activation; inclusive pedagogy; subjective theory guiding the behavior of teachers
Popis Příspěvek představuje edukační strategie učitelky anglického jazyka, dějepisu a občanské výchovy relativně proslulé pražské školy, která se profiluje jako poskytovatel „smysluplného základního vzdělávání“ a efektivního vzdělávání různě disponovaných žáků. Příspěvek ukáže, že edukační strategie zkoumané učitelky stojí na znalosti o žácích a jejich vzdělávacích potřebách, na soustavné aktivizaci činností žáků ve výuce s orientací na jejich učení, která je motivována pozitivním vztahem učitelky k žákům a škole jako vzdělávací službě. Učitelka disponuje vedle toho dostatečným rejstříkem možných řešení situací ve výuce, který je ukotven v jejích subjektivních teoriích týkajících se didaktické transformace. Její subjektivní teorie jsou výsledkem soustavného reflektovaného učení se a též formálního a neformálního vzdělávání. Příspěvek představí čtyři příklady jednání učitelky ve výuce zaznamenané na video. K ukázkám má autor k dispozici její reflexi výuky ve formě stimulovaného vybavování. Informace o jejím profesním učení má autor z narativního interview. Příspěvek by měl ukázat, že efektivní inkluzívní vzdělávání je možné, ale nikoliv bez znalostí, pevných předsvědčení – subjektivních teorií učitelky řídících její jednání, vyspělosti postojů a týmové spolupráce ve škole.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.