Differences in Motivation of Food Festivals Visitors - a View from the Czech Republic
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2018 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Geographica Pannonica |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://www.dgt.uns.ac.rs/pannonica/papers/volume22_3_3.pdf |
Doi | http://dx.doi.org/10.5937/gp22-17050 |
Klíčová slova | differences in motivation; food tourism; food festivals; gastronomy motivation; tourism |
Přiložené soubory | |
Popis | Gastronomické festivaly jsou jedním z nejrychleji rostoucích segmentů turismu a jejich význam pro destinaci je nepopiratelný. V rámci výzkumů je nicméně kladen důraz na nabídkovou stranu, nikoliv na poptávkovou, a to navzdory tomu, že znalost zákazníka a jeho motivací jsou klíčové pro většinu aspektů realizace a marketingu festivalu. Hlavním tématem tohoto článku jsou tak motivace pro účast na festivalech, které byly získány z dotazníkového šetření a klasifikovány do dimenzí motivací. Dimenze Taste, Experience, Social status, Change, People, Family a Inspiration jsou dány do souvislostí se socioekonomickými charakteristikami účastníků festivalu. V příspěvku jsou porovnány dva festivaly konané v České republice – PivniFest v Plzni a Valtické vinné trhy. Výzkum ukázal především na rozdílné vnímání festivalů z hlediska dimenzí family a experience a vliv vzdělání a rodinného stavu na motivace. |
Související projekty: |