Organizácia pohrebných areálov a charakter pohrebných obradov na Pohansku pri Břeclavi (na základe porovnania pohrebiska pri druhom kostole a disperzných pohrebísk na južnom predhradí hradiska)

Logo poskytovatele
Název česky Organizace pohřebních areálů a charakter pohřebních obřadů na Pohansku u Břeclavi (na základě porovnání pohřebiště u druhého kostela a disperzních pohřebišť na jižním předhradí hradiska)
Autoři

PŘICHYSTALOVÁ Renáta

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Musei Nationalis Pragae : Series A : Historia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://dx.doi.org/10.1515/amnh-2018-0005
Doi http://dx.doi.org/10.1515/amnh-2018-0005
Klíčová slova Pohansko; early Middle Ages; burial behaviour; funeral area; cemetery; disperse burial ground
Popis Na raně středověké lokalitě Břeclav – Pohansko můžeme od sebe oddělit dva výrazně odlišné typy funerálních areálů: kostelní pohřebiště s jednoznačně vymezeným tzv. locus sacer a disperzní pohřební areály na sídlištích, kde stanovení hranice mezi sídlištním a funerálním prostorem není kategoricky vyhraněné. Organizace prostoru pro pohřební aktivity, výběr místa pohřbu a také homogenita používaných pohřebních rituálů se u obou typů funerálních areálů lišily. Pro účely zjištění míry této odlišnosti jsme vybrali některé charakteristiky pohřebních areálů a vzájemně jsme je porovnali. Jako hlavní determinanty jsme si vybrali prostorovou strukturu pohřebních areálů, orientaci a polohu těla mrtvého v hrobové jámě. Jako příklad kostelní nekropole jsme si vybrali pohřebiště u druhého kostela na severovýchodním předhradí Pohanska. Jižní předhradí hradiska nám poskytlo data týkajíce se pohřebních areálů rozptýlených mezi a do sídlištních struktur. Porovnání vybraných charakteristik pohřebních zvyklostí identifikovaných na kostelním pohřebišti a na disperzních pohřebištích demonstruje fakt, že pohřbívání kolem kostelů bylo velmi pravděpodobně organizováno a plánováno centrálně a organizací a kontrolou pohřbívání u kostelů byli zřejmě pověřeni členové církve. Zatím co pohřbívání na pohřebištích v rámci sídlištní struktury bylo organizováno na základě obyčejů zde pohřbívající komunity. Organizace a kontrola těchto funerálních areálů byla velmi pravděpodobně v rukách komunitou schválených a pověřených osob, mohli to být pohanští kněží, významný člen komunity anebo tzv. „rada starších“.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.