„A přišel ti naproti?“: dohled rodičů jako neviditelná bariéra prostorového chování jejich dcer ve vzdálených univerzitních městech

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

OSMAN Robert JÍCHOVÁ Jana

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociální studia
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Full Text
Klíčová slova surveillance/control; safety; altruistic fear; women; parents; invisibility
Popis Výzkum pocitu bezpečí se dlouho zaměřoval pouze na zkoumání strachu o sebe, neméně důležitý je ale i strach o jiné, tzv. altruistický strach, který se může na celkovém pocitu bezpečí významně podílet. Strach o jiné se zároveň pojí i s potřebou dohledu a kontroly nad těmi, o které se bojíme. Příspěvek se tak zaměřuje na význam přeneseného, prostorově nepřítomného dohledu rodičů pro strach jejich dcer, které se přestěhovaly z populačně malé obce do velkého vzdáleného univerzitního města. Prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se studentkami prvních a druhých ročníků vysokých škol zkoumáme, jak se v průběhu období přechodu na vysokou školu proměňoval jejich pocit bezpečí a nebezpečí v novém prostředí, jak k jejich odchodu přistoupili rodiče, jak s nimi komunikovali a jak na ně i přes prostorové oddělení nadále dohlíželi. Příspěvek ukazuje, jakých nejrůznějších podob může nabývat vzájemný vztah dohledu rodičů a strachu komunikačních partnerek, respektive jakým způsobem se může vzájemně prolínat strach o druhé se strachem o sebe.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.