Poznámky k rozšíření a ekologii mokrýše vstřícnolistého (Chrysosplenium oppositifolium) na východním okraji areálu

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NOVÁK Pavel PETERKA Tomáš

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Východočeský sborník přírodovědný. Práce a studie.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.vcm.cz/muzeum/publikace/periodicke-publikace/vychodocesky-sbornik-prirodovedny/prace-studie-252019/
Klíčová slova Eastern Bohemia; forest spring vegetation; Montio-Cardaminetea; phytogeography; phytosociology; plant recording
Přiložené soubory
Popis Mokrýš vstřícnolistý (Chrysosplenium oppositifolium) patří mezi význačné suboceanické druhy lesních pramenišť, které na našem území dosahují východního okraje svého areálu. Centrum rozšíření se v ČR nachází zejména v pohraničních horách severozápadní poloviny státu. Izolovaná arela leží na severu Českomoravské vrchoviny a v přilehlých pahorkatinách a vrchovinách. Do této arely spadají i lokality na Litomyšlsku a Poličsku, ležící při východní areálové hranici druhu. Výskyt mokrýše je zde soustředěn do lesních celků Lubenský les (mezi obcemi Lubná a Borová), Baldský les (mezi obcemi Pomezí a Jedlová) a Královec (mezi obcemi Korouhev a Nedvězí). Druh je vázán na nejvlhčí partie lesních pramenišť a podmáčené břehy potoků. Na svých lokalitách nezřídka tvoří dominantu bylinného patra; tuto vegetaci lze řadit do asociace Pellio epiphyllae-Chrysosplenietum oppositifolii (svaz Caricion remotae, třída Montio-Cardaminetea). Vedle mokrýše hostí lesní prameniště v regionu i další vzácnější prameništní specialisty (např. Carex pendula a Veronica montana) a představují také významná refugia druhů květnatých mezofilních lesů v jinak převládajících jehličnatých kulturních lesích.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.