Investigating the complex story of one ditch — A multidisciplinary study of ditch infill provides insight into the spatial organisation within the oppidum of Bibracte (Burgundy, France)

Logo poskytovatele
Název česky Komplexní příběh jednoho příkopu — multidisciplinární studie výplně příkopů a její přínos pro poznání organizace v prosotru v rámci oppida Bibracte (Burgundsko, Francie)
Autoři

GOLÁŇOVÁ Petra HAJNALOVÁ Mária LISÁ Lenka MILO Peter PETR Libor FRÁNKOVÁ Markéta KYSELA Jan FLAMMER Patrik G KOČÁROVÁ Romana BARTA Peter

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj PLoS ONE
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Full text
Doi http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0231790
Klíčová slova Iron Age; oppida; ditch; empty spaces; space organisation; environment
Přiložené soubory
Popis U domněle prázdných(nezastavěných) míst v archeologickém kontextu je řada nezodpovězených otázek. Článek se zaměřuje na vzhled, způsob udržování a možnou funkci velkého prázdného prostoru v době železné v rámci vrcholového plateau oppida Bibracte ve Francii. Multidisciplinární přístup k výzkumu výplně příkopu, který tento prostor vymezoval v 1. století př. Kr., poskytl doklady o primárním využití a vzniku výplně v příkopu a dále k rekonstrukci vzhledu, managementu a funkce území, které jej obklopovalo. Výsledky nám umožňují vhled do řady témat, včetně role stromů, úrovně hygieny a nakládání s odpadem v urbanizovaném prostředí oppida. Článek prokazuje důležitost multi-proxy přístupu pro řešení funkce archeologických objektů v lokálním environmentálním kontextu a potenciál tohoto přístupu v archeologii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.