Which conservatism? The identity of the Polish Law and Justice party

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Jaký konzervatismus? Identita polské strany Právo a spravedlnost
Autoři

FOLVARČNÝ Adam KOPEČEK Lubomír

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Politics in Central Europe
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www
Doi http://dx.doi.org/10.2478/pce-2020-0008
Klíčová slova the Law and Justice party; PiS; Jarosław and Lech Kaczyński; Catholicism; nationalism; the Smolensk crash; anti-communism
Přiložené soubory
Popis Článek se zabývá polskou politickou stranou Právo a spravedlnost (PiS), která je v akademické literatuře považována za konzervativní stranu. Smyslem textu je zejména s pomocí stranických programů ukázat charakter, specifika a vývoj stranické identity a ideologie. Teoretickou bází tvoří koncept party families Klause von Beymeho, sedm ideologických dimenzí Arenda Lijpharta a klasické texty zabývající se konzervatismem. Analýza dochází k závěru, že nejdůležitější složkou současné identity PiS jsou katolicismus a s tím spojený enormní důraz na úlohu katolické církve. Dále jsou pro stranickou identitu významné převážně etnicky chápaný národ, vize silného a aktivního státu schopného formovat společnost v národním duchu, antikomunismus a negace vývoje Polska po roce 1989. Značnou roli hraje také kvazinábožensky pojímaný odkaz spoluzakladatele strany Lecha Kaczyńského, který tragicky zahynul při letecké havárii. Svým katolicko-nacionálním profilem má PiS blízko ke křesťanskému proudu konzervativní Nové pravice, podobně jako k polské Národní demokracii mezi světovými válkami.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.