„Upoután vozíkový“: absence zdvořilé nevšímavosti jako bariéra při pohybu prostorem uživatelů a uživatelek elektrických vozíků

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

OSMAN Robert PORKERTOVÁ Hana

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologický časopis / Czech Sociological Review
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://doi.org/10.13060/csr.2020.004
Doi http://dx.doi.org/10.13060/csr.2020.004
Klíčová slova disability geography; social space; Henri Lefebvre; civil inattention; wheelchair users
Popis Příspěvek vychází z tradice sociálně geografického pojetí relačního prostoru. Nevnímá tak prostor jako daný, hotový a všude stejný, ale naopak jako neustále vytvářený, nikdy neukončený a velmi heterogenní. Prostor je tak v této tradici pojímán jako prostor neustále (re)produkovaný sociálními vztahy v něm realizovanými. Příspěvek se pak zaměřuje na jeden vybraný typ sociálního prostoru a tím je sociální prostor uživatelů a uživatelek elektrických vozíků. Klade si tak otázku, jak sociální prostor, v němž každodenně vyjednávají své životy, ovlivňuje jejich pohyb fyzickým (myšleno materiálním) prostorem. Toto zaměření příspěvku vychází z teoretické ambice překlenout vzdálenost mezi využitím sociální prostoru výhradně k analýze sociální mobility a zájmem výhradně o fyzickou mobilitu uživatelů a uživatelek elektrických vozíků. Příspěvek si tak klade otázku, jak sociální praktiky jako zírání, oslovování, dotazování či uskakování spoluutvářející sociální prostor uživatelů a uživatelek elektrických vozíků ovlivňují jejich fyzickou mobilitu, tedy jejich pohyb materiálním prostorem. Příspěvek vychází z dlouhodobého výzkumu (2010-2018) časoprostorového chování čtyř uživatelů a jedné uživatelky elektrických vozíků s diagnostikovanou svalovou dystrofií žijících ve městě Brně.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.