Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2020 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Alergie |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | Webová stránka nakladatele |
Klíčová slova | Food allergy;elimination diet;dietitian;medical nutrition therapy |
Popis | Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči. |
Související projekty: |